Владимир Чуков: Хора се бият за парче хляб в Ивицата Газа

0
Южната част на Ивицата Газа е в безпрецедентна хуманитарна катастрофа, каза арабистът
Южната част на Ивицата Газа е в безпрецедентна хуманитарна катастрофа, каза арабистът Снимка: YouTube / стоп кадър

Южната част на Ивицата Газа е в безпрецедентна хуманитарна катастрофа, каза арабистът

Израел евакуира десетки селища и по границата с Ливан, а заложниците вече са 199. Същевременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е отново на посещение в Израел, а страната заяви, че армията ѝ е готова да се бие на 2 фронта. Утре пък се очаква визита и на германския канцлер Олаф Шолц.

Совалката на Блинкен показва силния натиск, на който е подложен Израел, за да забави сухопътната офанзива в Ивицата Газа, която обяви по-рано, коментира в предаването "Ден след ден" по БНР арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него целта е да се отвори граничният пункт между Газа и Египет, за да се изтеглят чужденците, а същевременно да се получат и хуманитарните помощи, които чакат на границата.

"Вероятно Израел ще прибегне до ограничена операция, а не до пълномащабна офанзива, но не се знае колко ще се бави", смята арабистът.

Той обясни, че еврейската държава е подложена на двоен натиск - от една страна израилтяните искат по-скоро да се случи операцията, но от друга страна са арабските страни, които искат да се забави.

Арабистът уточни, че по последни данни заложниците на "Хамаз" са около 400 и се водят преговори да се освободят.

"Хамаз" иска битката да спре, а Израел казва: "Пуснете заложниците, а ние ще пуснем тока и водата на 2 милиона палестинци, които са в Ивицата Газа". В южната ѝ част състоянието на хората е ужасно, това е безпрецедентна хуманитарна катастрофа - хора се редят на огромни опашки, за да си налеят вода или се бият за парче хляб. Какво става в северната част, не е ясно, няма картина от там", описа ситуацията проф. Чуков.

Той допълни, че се очаква мигрантска вълна към ЕС, защото хората, които бъдат евакуирани, стигат до Кипър, а от там най-близкото спокойно място е Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Ванка с танка
    Никой не ги иска тези неграмотни палестинци.Нито 1 от техните приятели Иран,Египет Сирия
  • -3
    1
    Българин
    Така става благодарение на Иран и ТероруZZстан! Много жалки народи ще страдат покрай тези сатрапски режими! Слава Украина! Слава Израел!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари