Експерт: САЩ, Русия и Китай се борят за Близкия изток

0
САЩ са в деликатна ситуация, най-малкото защото в Америка има Закон за лобизма, коментира доц. Искрен Иванов
САЩ са в деликатна ситуация, най-малкото защото в Америка има Закон за лобизма, коментира доц. Искрен Иванов Снимка: БГНЕС / архив

САЩ са в деликатна ситуация, най-малкото защото в Америка има Закон за лобизма, коментира доц. Искрен Иванов

”Истината е, че САЩ са в деликатна ситуация, най-малкото защото в Америка има Закон за лобизма. Лобитата могат пряко да влияят върху външната политика на страната. Най-влиятелното лоби в САЩ е еврейското такова.”

Това заяви пред БНР експертът по международна сигурност и управление на кризи доц. Искрен Иванов.

Според него в момента виждаме, че при конфликта в Близкия изток има няколко страни.

"Първата страна е Израел. От гледна точка на международното право Израел има право да се защитава. Втората страна са терористичните мрежи. С тях не може да се преговаря. От трета страна имаме ключови актьори като Иран и Саудитска Арабия. И накрая за този регион се борят САЩ, Русия и Китай. От една страна Русия и Китай искат да си разширят влиянието си", посочи експертът.

Според доц. Иванов ситуацията в САЩ е много деликатна, политиката на демократите винаги е била насочена към защита на човешките права. Според него демократите отчитат националния интерес, но все пак те се застъпват за това да се избегне мащабна хуманитарна катастрофа.

Запитан каква е ролята на Египет в конфликта, специалистът отбеляза, че Египет е първата държава, която се е опитала да балансира отношенията между двете враждуващи страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари