Египет предлага споразумение за край на войната в Газа

0
Първата фаза включва примирие за най-малко две седмици и освободени 40 израелски заложници и 120 затворници палестинци
Първата фаза включва примирие за най-малко две седмици и освободени 40 израелски заложници и 120 затворници палестинци Снимка: AP

Първата фаза включва примирие за най-малко две седмици и освободени 40 израелски заложници и 120 затворници палестинци

Египет е изготвил проект на споразумение за прекратяване на сраженията между Израел и "Хамас" и освобождаване на още заложници, държани от палестинската ислямистка групировка, предаде ДПА, като се позова на регионална телевизионна мрежа.

Инициативата, която предвижда три отделни етапа е била представена на разговорите, проведени по-рано тази седмица в Кайро между египетски представители и екип на "Хамас", според информацията на саудитската телевизия "Ашарк нюз", която се позовава на източници, запознати с разговорите, допълни БТА.

Според съобщенията първата фаза включва примирие за най-малко две седмици, по време на което се предвижда "Хамас" да освободи 40 израелски заложници - жени, деца, както и болни възрастни хора, допълват източниците, а в замяна Израел да освободи от затворите си 120 палестинци от същите групи. Тази фаза предвижда също прекратяване на военните действия за посочения срок и осигурявана на достъп на хуманитарната помощ в ивицата Газа.

Втората фаза предлага палестински преговори с посредничеството на Египет, за прекратяване на вътрешнопалестинското "разделение" и създаване на палестинско технократско правителство, което да управлява Газа и Западния бряг, според проекта.

Третият и последен етап според съобщението предвижда пълно прекратяване на огъня и "всеобхватна" сделка за освобождаване на всички израелски военни, задържани от "Хамас" и други палестински фракции, в замяна на палестински затворници в Израел. Този етап включва и изтегляне на Израел от ивицата Газа, като същевременно се позволява на разселените жители на Газа да се завърнат в предишните си жилища в анклава.

Предложението ще бъде обсъдено от политическото бюро на "Хамас" в Катар, съобщава телевизията. До момента няма коментар нито от Египет, нито от групировката, която е категоризирана като терористична от Израел, ЕС и САЩ.

По-рано тази седмица делегация на "Хамас", водена от нейния ръководител Исмаил Хания, посети Кайро за разговори с египетски представители. Миналия месец Катар и Египет помогнаха да се постигне временно примирие между Израел и "Хамас", което улесни и размяната на заложници срещу затворници, припомня ДПА.

Египет стана първата арабска държава, подписала мирен договор с Израел през 1979 г. и е посредничил в предишни конфликти между палестинците и Израел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари