Вирус уби мъж в Приморско

0
Мъж от община Приморско е починал от марсилска треска
Мъж от община Приморско е починал от марсилска треска

Мъж от община Приморско е починал от марсилска треска. Това сочи справка на сайта на РЗИ-Бургас за миналата седмица, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас. От здравната инспекция уточниха, че мъжът е във възрастова група 60-64 години.

Още два случая на ухапани от кърлеж, но без фатален край, са регистрирани за изминалата седмица. От РЗИ-Бургас казаха още, че случаите на болестта намаляват през годините. В Бургаски регион през изминалата 2014 година са регистрирани 25 случая на заболели от марсилска треска, спрямо 39 случая за 2013 г., като за 2012 г. са 31 и 32 случая за 2011 г., пише блиц.

От здравната инспекция обясняват, че марсилската треска или средиземноморска петниста треска е eдно от най-разпространените заболявания, предавани чрез кърлежи. Заразяването става чрез ухапване от кучешки кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържимо на кърлежа през конюнктивата на окото и при размачкването му с пръсти. Преките причинители на заболяването са рикетсии, а резервоар /преносител/ на заразата са специфични кърлежи. Сред кърлежовопреносимите инфекции заболеваемостта от марсилска треска в България е най-висока. Основни фактори, които определят динамиката на това заболяване са нарасналата популация на скитащи кучета, обезкърлежаването на домашни животни и начинът на тяхното отглеждане в малките ферми. В повечето случаи на мястото на кърлежовото ухапване се развива т. нар. “първичен афект” – тъмно петно, което представлява малко уплътняване на кожния участък, покрит с неболезнена твърда коричка. Инкубационният период на марсилската треска е от 6 до 10 дни. Заболяването започва с втрисане, висока температура до 39 - 40 градуса, силно главоболие, болки по ставите и мускулите, особено по долните крайници, до невъзможност за движение, отпадналост, гадене, изразена интоксикация. От третия до петия ден от началото на заболяването се появява характерен петнист обрив, който започва от крайниците и постепенно се разпространява по тялото. Обривните единици са розови, но могат да придобият кръвенист характер. Симптомокомплексът - температура, обрив и черно петно е характерен за марсилската треска и подпомага клиничната диагноза, но е необходимо и лабораторно потвърждение. За доказване на специфичните антитела се изследват две серумни проби: една – в началото на заболяването и втора – 15 дни по-късно. 

Стандартният режим на лечение включва 7-10 дневен антибиотичен прием по лекарско предписание. 

От РЗИ-Бургас препоръчват за предпазване от ухапване на кърлежи: да се използват плътно прилепнали към краката и ръцете дрехи при работа на полето; да се предпочитат утъпкани и лишени от буйна растителност места за разходки сред природата; при излети намазвайте откритите части на тялото с отблъскващи кърлежите средства; след престой на открито да се извърши щателен оглед на дрехите и тялото за наличие на кърлеж. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари