Viber пуска нови услуги

0
Атанас Райков: Причината Viber  да избере за свое представителство България е свързана с това, че те първо избраха мен
Атанас Райков: Причината Viber да избере за свое представителство България е свързана с това, че те първо избраха мен

Атанас Райков е завършил Стопанско Управление в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и е магистър по Мениджмънт в телекомуникациите. Започва кариерата си на 20 години като “зелен стажант”, докато още е студент в университета. Днес вече е на 30 години и е генерален мениджър за Централна и Източна Европа на едно от най-популярните приложения в света Viber. Той получава предложението само преди няколко седмици чрез съобщение в социалната мрежа Linkedln. Как се стига до такава позиция, как Райков ще отговори на това предизвикателство и какво да очакваме от Viber, попитахме самия него.

Г-н Райков, как се случи стъпването на Viber в България? Компанията първо избра страната ни за представителство и после Вас, или обратното?

Без да звучи нескромно, причината Viber  да избере за свое представителство България е свързана с това, че те първо избраха мен и затова офисът ще бъде тук. От компанията са намерили български специалист в мое лице и тогава са решили, че офисът за Централна и Източна Европа ще е в България.

Колко българи работят във Viber?

За момента аз съм първият, но се надявам, че ще има още много българи, които ще се присъединят към нас, както тук, така и в световен мащаб. Аз в момента наемам екип, който ще бъде базиран в София. От тази гледна точка имам много по-голям набор от предложения за български специалисти и затова има голям шанс част от екипа ми да бъде от българи.

В какво точно се изразява вашата работа като главен мениджър на Viber?

Сутрин първо отварям моя Viber, през който получавам най-важните за мен неща в личен и професионален план. Моята сутрин продължава със събирането на информация. Аз взимам решения и управлявам бизнесa на база информация. Ние сме платформа не само за комуникация, но и за социален обмен на данни и новини. След това обикновено по-голямата част от деня ми е свързана с комуникация. Моята главна задача като главен мениджър на Viber е да създавам партньорства, това е нашият приоритетен фокус в този регион. Целта е заедно да предоставим един още по-добър продукт на нашите клиенти.

Ще усетят ли по някакъв начин българските потребители, че Viber стъпва на българска земя с българско управление?

Да, това е нашата цел. Ние вече имаме добър набор от партньори, с които започнахме да работим, това са медии, спортни личности, блогове, които публикуват своето съдържание в нашите публични чатовете. Те са достъпен и приятелски канал за консумиране на информация, точно както изглежда един чат между приятели, по този начин ние на практика предлагаме един информационен поток, в който хората споделят и коментират рецепти, книги, кино, мода и други теми. Ние вече привличаме водещите имена в тази насока в България.

Каква е Вашата визия за бъдещето на телекомуникациите в България през следващите няколко години?

Аз смятам, че телекомуникацията е един от секторите в България, който се развива най-бързо и има най-високо ниво на конкуренция и това води до по-голям избор за клиентите и по-добро качество на услугите. Лично аз смятам, че хората в България ще имат равностойни условия за комуникация или дори по-добри от тези, които са в Западна Европа и други развити пазари, ние ще се движим от гледна точка на локално съдържание.

Има ли вече промени, които сте предприели в компанията?

Аз бях привлечен в тази глобална компания поради някои умения, които могат да бъдат полезни не само на регионално равнище, а и в глобален мащаб. Консултирам и колегите ми в други регионални офиси за начина, по който изграждат партньорства с телекомуникационни оператори, тъй като моят опит ми помага да споделям умения и знания, които могат да доведат до по-успешни общи проекти. Ние променяме доста вътрешни процеси и някои подходи към определени партньори от такъв профил и смятам, че съвсем скоро и клиентите в България, включително и от други пазари, ще видят първите плодове от този труд.

Кои са основните области в инвестиционния фокус на Viber?

Влагаме изключително голямо количество инвестиции в доразвиването и усъвършенстването на нашата платформа и добавянето на нови функции към нея. Нашите стъпки са в сферата на социалната комуникация и управлението на данни, освен това ние разработваме услуги към внимателно подбрани наши бизнес партньори.

Пример за това е стартирането на много по-бърз, ефективен и сигурен канал за доставяне на лична информация от институции като банки, куриерски фирми или компании, които използват SMS услуги. Предстои да им предоставим канал през Viber, чрез който клиентите да получават информацията, която желаят, и която за тях е много важно да пристигне в точния момент, затова ние ще използваме всички предимства на нашата платформа.

Ние избираме конкретни държави, в които да започнем проекта, и България със сигурност ще бъде една от тях, тъй като това е нашият местен пазар в момента. До края на годината ще започне проектът с бъдещите ни партньори, които имат доста сериозен интерес към него и смятам, че нещата ще се случат бързо.

Възможно ли е Viber някой ден да се превърне в платформа като Facebook и Twitter?

Историята ни започна с това, че изградихме средство за комуникация на пазар, на който вече присъстваха Skype и WhatsApp и извоювахме наше собствено място, предлагайки решение на проблеми, които съществуващите играчи на този супер конкурентен пазар не предлагаха. Ние смятаме да приложим същия подход и спрямо социалните мрежи и не крием амбициите си в тази насока, но ще имаме наш собствен подход, като първата стъпка към него са публичните чатове. Друга насока, в която смятаме да развиваме нашата дейност, са мобилните игри и предоставянето на възможност тези игри да станат много по-социални, хората да могат да канят приятели, да споделят резултати, нещата да стават по един много по-бърз и лесен начин, вътре в семейството на Viber. Заради това и наскоро придобихме компания, която има водеща технология в тази сфера и освен това търсим и други такива нива на интеграция в социалната сфера, които да дадат нови предимства на потребителите, които в момента нямат отговор в съществуващите платформи.

Спомняте ли си първия път, когато използвахте приложението Viber и какви бяха впечатленията Ви?

Имам Viber вече повече от четири години, тогава бях поканен да използвам приложението от мой приятел. Влязох в онлайн магазина, свалих си приложението и стартирах, започнаха да ми пишат и други приятели, което беше хубаво, защото се чувстваш част от някакво общество. Много любими са ми стикерите на Viber, за мен те са средство за обогатяване на комуникациите. Експресивните комбинации от картинки и думи са инструмент, чрез който хората могат да си кажат нещо по един много по-бърз и ярък начин.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари