ВЕЦ-ът на Златеви не източвал язовир "Бебреш"

0
​Вода се подавала само за нуждите на населението, заявиха от "Напоителни системи"
​Вода се подавала само за нуждите на населението, заявиха от "Напоителни системи" Снимка: БГНЕС

Язовир "Бебреш", който снабдява с вода община Ботевград, се ползва само за нуждите на населението и не се източва от микро хидроцентралата на фирмата на бащата на бившия шеф на "Лукойл" Валентин Златев.

Това е установила извършена по нареждане на премиера Бойко Борисов проверка от дружеството на земеделското министерство "Напоителни системи", съобщиха от там в петък, предава Mediapool.bg.

До инспекцията се стигна, след като кметът на Ботевград Иван Гавалюгов алармира, че Ботевград може също да мине на воден режим, тъй като в язовир "Бебреш" има вода за питейно-битово водоснабдяване за още само около 6 седмици. Причините, според него, са амортизираната ВиК инфраструктура на "Напоителни системи" и тази, която е общинска собственост, стопанисвана от държавното "ВиК-София", както и работата на малката водноелектрическа централа "Бебреш", която черпи повече от разрешените ѝ количества от яз. "Бебреш". ВЕЦ-ът е на фирма на дружеството "Агрохолд" с управител Васил Златев - бивш кмет на Правец и баща на доскорошния директор на "Лукойл" Валентин Златев.

Проверката на "Напоителни системи" обаче установила, че от края на септември 2018 г. малката хидроцентрала реално не работи и водоемът не е източван от нея.

Инспектирани в четвъртък са били и цялата тръбопроводна мрежа и съоръжения на язовир "Бебреш", чрез които се водоснабдява населението на община Ботевград. В огледа са участвали шефът на държавното дружество Снежина Динева, управителят на клон "София" Веселка Нинова, кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, кметът на Правец Румен Гунински и директорът на "ВиК София" Никола Нитов.

Установено е било прекъсване и затапване на тръбопровод в близост до бензиностанция преди Правец в посока Варна. Откритото тръбно отклонение със спирателен кран към момента на проверката не е подавало вода. Видно е, че от него отдавна не е подавана вода, както и че спирателният кран е затворен, съобщиха в  петък от "Напоителни системи". По техни данни от 2012 г. по това отклонение не се подава вода за промишлени нужди.  Не е установено и наличие на байпасни връзки за нерегламентирано подаване на вода за територията на община Правец. Проверката показала, че вода се подава само за нуждите на населението и няма нерегламентирано изтичане от главния тръбопровод.

Въпреки това било решено да се затапи главният тръбопровод веднага след последния водоползвател на територията на община Ботевград в посока град Правец. Целта е да  няма съмнения в населението за нерегламентирано ползване на водни маси, обясняват от "Напоителни системи".

Дружеството информира, че целогодишно следи нивото на язовир "Бебреш" и през май и септември 2018 г. е било установено, че МВЕЦ "Бебреш" ползва над разрешените от басейновата дирекция "Дунавски регион" количества вода. Тогава било незабавно спряно черпенето на вода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари