Вето на Русия блокира домакинството на България на световната среща за климата

0
Шансовете на София започнаха да избледняват с всеки миг
Шансовете на София започнаха да избледняват с всеки миг Снимка: unfccc.int / архив

Шансовете на София започнаха да избледняват с всеки миг

До април тази година изглеждаше, че България ще намери място на световната карта в усилията за борба с климатичните промени като домакин на конференцията на ООН по този въпрос (СОР 29) догодина.

Но шансовете на София започнаха да избледняват с всеки миг. През април делегацията на Русия в органа на ООН по въпросите на климата (Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата или РКООНИК) изпрати имейл до другите представители на източноевропейски държави, в който заяви, че няма да подкрепи домакинство от ЕС, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

В имейла руската делегация заяви, че страните от ЕС са възприели "политизиран" подход при определянето на страната домакин, което е довело до блокиране на кандидати, подкрепени от Русия.

"Има основание да се смята, че страните от ЕС, ръководени от политиката на Брюксел, нямат капацитета да служат като честни и ефективни посредници в глобалните преговори за климата в рамките на РКООНИК", се казва в съобщението.

Специалният представител на президента на Русия по въпросите на климата Руслан Еделгериев отказа да потвърди дали Русия ще се противопостави на кандидатурата на България.

"България не е единственият кандидат за домакин на СОР29 през 2024 г. Въпросът ще бъде решен в строго съответствие с процедурите, предвидени в Рамковата конвенция по изменение на климата, РКООНИК", отговори Еделгериев писмено на поставените му въпроси, посочва Ройтерс.

Всъщност не е необходимо Москва да посочва директно София като нежелан домакин на конференцията, доколкото България е част от атакувания от Русия като цяло ЕС.

Как геополитиката за пореден път засмука Източна Европа

Твърде “горещите” отношения между Вашингтон, Брюксел и Москва заради руската инвазия в Украйна повишават още повече градуса си и спомагат за появяващи се под повърхността кълнове на недоволство от понасяните от отделните страни негативни последици заради осъждането от тяхна страна на действията на Русия.

Петте регионални групи на ООН се редуват като домакини на срещата на върха на СОР всяка година и 2024 г. е ред на Източна Европа, но нахлуването на Русия в Украйна и продължаващият конфликт между Армения и Азербайджан оставиха в неизвестност местоположението на конференцията догодина.

ЕС подкрепи кандидатурата на България, но на фона на войната в Украйна Москва обеща да блокира всяка страна от ЕС да бъде домакин. Регионалната група трябва да вземе решение с консенсус.

В сряда вечер последният кръг от преговори за излизане от задънената улица в подготвителните преговори за климата, проведени в Бон, завърши без споразумение, според трима души, близки до преговорите и пожелали да запазят анонимност, тъй като не им е разрешено да обсъждат преговорите публично, посочи “Политико”.

Това означава, че въпросът къде ще се проведе СОР 29 следващата година трябва да бъде решен на тазгодишната среща на върха за климата в Дубай, което дава на следващия домакин по-малко време за подготовка. Обединените арабски емирства бяха официално избрани за домакин на СОР28 на срещата на върха в Глазгоу през 2021 година.

След като Москва блокира ЕС да бъде домакин, а провеждането на СОР в Русия или Беларус е неприемливо за членовете на ЕС, кандидатурите на други страни набират скорост.

Но единствените други страни, участващи в надпреварата досега, са Армения и Азербайджан. Напрежението между двете съседки, които водиха война за Нагорни Карабах през 2020 г., остава високо - което означава, че не е сигурно дали Ереван ще подкрепи Баку или обратното.

Всъщност въпросът въобще не е конкретно за България. Става дума за игра с много високи залози.

Ако спорът не може да бъде разрешен, има няколко възможности за това как да се процедира, каза Алден Майер от намиращия се в Брюксел мозъчен тръст Е3G. Групата от Източна Европа може да поиска размяна с друг регион или да поиска друга страна извън региона да бъде домакин.

Майер каза, че официалният домакин в този случай вероятно ще бъде предишният - ОАЕ, чието председателство на СОР беше обект на критики заради връзките на емирствата с петролната индустрия.

"Дори ОАЕ не искат да бъдат домакини за втора година“, каза преговарящ от ЕС.

Майер определя положението като “бъркотия“. Във всеки случай, добави той, конференцията в “Дубай е крайният срок“ за решение за домакинство. "Така че ще видим какво ще стане. Не очаквам напрежението с Русия и ЕС да приключи до Дубай."

Другото измерение на войната в Украйна

Намесата на Москва показва как геополитическите спорове след нахлуването на Русия в Украйна миналата година усложняват глобалните усилия за борба с изменението на климата. Тя също така рискува да забави окончателния избор на домакин на СОР 29, което може да съкрати времето за подготовка на събитието.

България и Армения, която не е членка на ЕС, се кандидатираха за домакини на срещата на върха - роля, която може да донесе международен престиж и възможност за насърчаване на вътрешните усилия за борба с изменението на климата - наред с разходите, интензивния медиен контрол и тежките логистични изисквания.

В началото на месеца Азербайджан добави името си към кандидатурата.

"Азербайджан е готов да бъде домакин на такова важно събитие", заяви пред Ройтерс Умайра Тагиева, заместник-министър на екологията и природните ресурси на Азербайджан, в първото публично потвърждение на дългоочакваната кандидатура на страната.

Правата за провеждане на срещите се редуват между петте глобални региона на ООН, като Източна Европа ще бъде домакин през 2024 година. 23-те държави в този регион трябва да изберат кандидата за домакинство с единодушие. Ако Русия наложи вето на всички страни от ЕС, тогава Армения или Азербайджан все още биха могли да участват в надпреварата.

ЕС, състоящ се от 27 държави, заедно със западните съюзници, включително Великобритания и САЩ, осъди инвазията на Русия в Украйна и наложи санкции на Москва заради войната.

В началото на месеца Ройтерс припомни, че по време на миналогодишната конференция на ООН по въпросите на климата президентът на България Румен Радев посочи, че страната би желала да бъде домакин на събитието, и в края на май България настояваше за своята кандидатура с подкрепата на други държави от ЕС.

Годишните срещи на върха на ООН за климата привличат десетки хиляди делегати от близо 200 държави, както и компании, инвеститори и индустриални лобисти. И са сериозно предизвикателство за логистичните способности на домакина. Такава гигантска по обем организационна работа не може да бъде свършена в последния момент. Поради което отлагането на яснотата кой ще е домакин на СОР 29 поставя пред неудобна яснота този важен световен форум.

Така че засега перспективата София да стане световна столица във връзка със събитие от планетарно значение избледнява. Но дори и в даден момент все пак на столицата на България да се падне тази чест, организирането на световната конференция ще бъде сериозно изпитание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    До 2
    Те пък много ревниви тези руснаци,искат само техния гъз да целуваме!
  • 4
    3
    До 1
    Те такива услуги непоискани,ни правят от 1944г.Затова толкова бързо и лесно задминахме Западна Европа...
  • 2
    2
    лъжи и пропаганда
    пак лъжат и плашат с тея климатични глупости, нищо му няма на климата и не му става, това са неща които не зависят от човек, планетата е имала много периоди на глобално затопляне и глобално изстиване, което води до ледникови периоди и има перманентна снежна и ледена покривка чак до днешна Гърция А това, че Русия ни е блокирала, правилно, ние се осрахме да целуваме американския гъз и да "помагаме" на украинските боклуци.. само можем да се надяваме че Русия ще спре дотук, понеже стигне ли се до нещо по-сериозно, запада изведнъж ще забрави че сме с в нато и Черно Море ще се увеличи с един голям залив, който ще прилича с формата на България.
  • 7
    1
    Бу
    Много добре. Сега офците ще ревнат, но руснаците ни правят услуга, независимо по какви причини, дори и егоистични да са, съвпадат с нашия интерес. Не знам точно какво целят, но определено ни правят услуга без да сме ги питали. Дано още таят някакви симпатии към нас.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари