Вестникът на Русенския университет „Студентска искра“ празнува 65 години

1
Това е единственият университетски вестник, който не е променил своето име от 1958 година и не е прекъсвал връзките си с читателите до днес
Това е единственият университетски вестник, който не е променил своето име от 1958 година и не е прекъсвал връзките си с читателите до днес Снимка: Русенски университет "Ангел Кънчев"

Това е единственият университетски вестник, който не е променил своето име от 1958 година и не е прекъсвал връзките си с читателите до днес

Екипът на вестникСтудентска искра” организира Кръгла маса, посветена на 65-годишнината на вестника на Русенския университет. По време на събитието беше представен издаденият сборник „65 години Студентска искра и 5 от тях“ за периода 2018 до 2023 година.

От 5 февруари до 17 февруари 2023 година във фоайето на Ректора на Русенския университет се представя изложбата „Искра, живот, развитие – „Студентска искра“ 65 години възход“, показваща моменти от историята на изданието от 1958 година до 2023 година.

Събитието откри главният редактор на вестника – доц. дн Анелия Манукова. Тя поздрави гостите и разказа накратко историята на „Студентска искра“. Ректорът на университета – акад. Христо Белоев поздрави всички, които са допринесли и продължават да допринасят за съхранението, развитието и модернизацията на вестника.

На 5 февруари 1958 година в Русе се появява първият брой на вестник, наречен „Студентска искра“. Тримата борбени и дръзки младежи – Иван Неделчев (главен редактор), Кирил Момчилов и Йордан Панайотов, са първият екип, превърнал идеята в реалност.

Това е единственият университетски вестник, който не е променил своето име от 1958 година и не е прекъсвал връзките си с читателите до днес – 65 години уникална история за България. Това не е най-старият, а най-дълго съществувалият през годините академичен вестник, запазил име, университет и читатели. Това е искра, живот, развитие и възход.

За своите 65 години вестникът е излязъл с 423 регулярни броя (по номерация), много извънредни броеве (без номерация), специални броеве с тематични заглавия. В редакциите му са работили над 650 сътрудници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Compositor
    Песента на честващата дружинка: Нас червеното знаме роди ни и сме навред във всеки факултет, с постове и порции всичко е наред, ех какъв късмет.
  • 1
    2
    Густав Адолф
    6 години изкарах в този университет, един път не чух за това вестниче. Иначе се хвалим тук и там.
  • 11
    1
    Искрен
    Ами то всичко в това учебно заведение е най-, по-най и най-най по думите на оглавяващия го и неговото обкръжение. Това Софийски университет, Пловдивски университет, Великотърновски университет нищо не струват пред него. А що се отнася до този „най-най“ вестник с непроменено заглавие от 1958 г. нещата много приличат на едни издания от тези години със заглавия, например вестник Септемврийче, списание Пламъче, вестник Комсомолска правда и естествено, за да се възпламени червеният партиен пламък в сърцата на студентите по това време – студентски вестник Искра. Тази червено оцветена искра продължава да съществува и до днес с партийни другари и другарки на семейно-приятелски принцип по върховете, факултетите и катедрите, бивш председател на Студентски съвет, син на кмет от БСП в град на 50 км от Русе и т.н. и т.н. На тази основа се става професор, голям доктор и декан на факултет с общо 53 публикации, голям доктор и професор за действащ декан на факултет за една година ударно и какви ли не високи и „най-най“ специални случай за определени хора. А бивш зам.-ректор през 2022 година стана голям доктор в престижния Шуменски университет, а не например в Софийски университет, Пловдивски университет, Великотърновски университет, защото те са под неговото ниво и по-скоро и най-искрено – нещата нямаше да минат там. Звания и степени се раздават на изпроводяк в края на мандата. Цялата работа е една непрекъсната реклама по време на кандидатстудентски изпити, белким се увеличат кандидатите. А нещата ….., нещата русенци ги знаят.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари