Вестник "Стандарт" от 2012 година: Руската църква е на Руското посолство

3
Кой има право да затваря и отваря храма?
Кой има право да затваря и отваря храма? Снимка: Уикипедия

Кой има право да затваря и отваря храма?

Чия собственост е Руската църква в София и кой има право да я отваря и затваря? Тази тема нагорещи страстите през последните дни. Вчера Русенският митрополит Наум заяви, че храмът не е на Москва, а е български и трябва незабавно Софийският митрополит да се разпореди да го отворят.

Според статия на вестник Стандарт обаче от 17.12.2012 г. Руската църква е собственост на Посолството на Русия у нас.

"Посолството на Руската Федерация в Република България е собственик на сградата на храма „Св. Николай Чудотворец” в София (Руска църква), а също така и парцелът, върху който тя е построена, разположени на адрес: гр. София, бул. „Цар Освободител” №3.

Това съобщиха за Стандарт Нюз от посолството във връзка с информации с погрешни твърдения за собствеността на недвижимите имоти. Собственикът на имотите, съгласно Нотариалния акт от 1997 г., регистриран от Нотариус на Софийския районен съд, е Посолството на Руската Федерация в Република България, се казва в съобщението.

Трябва да се има предвид фактът, че през 1952 г. Храмът „Св. Николай Чудотворец” в София получи статут на Подворие – пълномощно представителство на Патриарха на Москва и цяла Русия при Българския Патриарх, по силата, на което този храм е структурно подразделение на Руската православна църква", гласи статията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Възмутен
    Защо да четем Стандарт, а не сайта на Подворието? http://podvorie-sofia.bg/bg/o-hrame-2/o-hrame/ ,, На 10 ноември 1952 г. по решение на Светия Синод на Руската Православна Църква съществуващите в България руски православни енории, манастири, клир и монаси се прехвърлят в юрисдикцията на Българската Православна Църква. "
  • 2
    1
    Мнение
    Вестник Стандарт не веднъж е доказвал, че обслужва руските интереси. Въпроса е защо Дунав мост публикува спорни твърдения, още повече, че русенския митрополит предостави неоспорима историческа информация и данни, че е българска ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари