Започва подмяната на над 4 400 осветителни тела в Русе

2
Проектът ще бъде реализиран без да възниква тежест върху общинския бюджет, обясни заместник - кметът Магдалина Илиева
Проектът ще бъде реализиран без да възниква тежест върху общинския бюджет, обясни заместник - кметът Магдалина Илиева Видео: КИС 13

Инвеститорът ще подмени уличното осветление за своя сметка, а Община Русе ще му изплати инвестицията с реализираните спестявания, обясни Магдалина Илиева

Община Русе стартира проект за модернизация и внедряване на интелигентно решение за управление на уличното осветление на града.

След изпълнението на дейностите по този договор и по Норвежката програма, ще бъде подменено цялостно амортизираното улично осветление с енергийно-ефективно в Русе и в кварталите "Долапите" и "Средна Кула".

Планира се общо 4 418 осветителни тела да бъдат подменени по договора, като по този начин ще бъдат спестени близо 24% от разходите за електроенергия в Русе, 59,88% от тези в "Средна кула" и 47,64% от тези в "Долапите".

След покачването на цените на електроенергия през миналата 2022 година, бяха предприети незабавни мерки за понижаване на разходите за енергия в цялата община.

Проектът се реализира чрез договор с гарантиран резултат, съгласно който инвеститор подменя уличното осветление за своя сметка, а след изпълнение на дейностите, Общината изплаща инвестицията от реализираните гарантирани спестявания. По този начин не възниква тежест върху общинския бюджет, тъй като изплащането на инвестицията се реализира от директните енергийни и експлоатационни спестявания, обясни заместник - кметът Магдалина Илиева, цитирана от телевизия КИС 13.

Договорът включва проектиране, доставка и инсталиране на система за контрол и наблюдение на уличното осветление, подмяна на съществуващи осветители със съвременни светодиодни осветители.

Предвидени са и мониторинг на потреблението на електрическа енергия и осъществяване на авторски надзор.

Срокът за изпълнение на проекта е 12 месеца – 3 месеца за проектиране и 9 месеца за строително-монтажните работи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Биляна
    Елате да видите около 10 блок на Дружба 3 и детската градина колко много е осветено- за по- лесно намиране на блока вечер е препоръчително да си носите фенерче,газова лампа,факла или челник.Все още се чудя как вечер в тъмното родителите си познават децата, които вземат от градината.
  • 6
    3
    бах ти глупаците
    Пак да гласувате за Пенчо....тъп комунистически фекален отпадък.Що за тъпи човекоподобни живеят в Русе ,че да изберат такъв никаквец.Този боклук ли ви е лидера на европейския ви град.Този ли простак и неграмотник.Жална ви майка ..хаахах ..русенци .
  • 9
    2
    русенец
    3 години, 11 месеца и 20 дни нищо не се прави. В навечерието на изборите Менчо Пилков и екипа му почнаха да "работят". Преди това даваха само отчети.
  • 11
    1
    Бавни
    Още през 2019-та подмениха осветлението в централната градска част и тогава имаше новини, че до 2024 година ще бъде подменено в целия град и малките населени места. Дойде БСП и спря да се говори изобщо за този проект. За 4години подмениха само на няколко улици повечето от които и третостепенни. Градът до сега трябваше да е изцяло осветен с ЛЕД системи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари