Великобритания в криза за зеленчуци: До 3 домата на човек

3
Такава е ситуацията в почти всички най-големи супермаркети на Острова, а причината е липса на доставки
Такава е ситуацията в почти всички най-големи супермаркети на Острова, а причината е липса на доставки Снимка: БГНЕС

Такава е ситуацията в почти всички най-големи супермаркети на Острова, а причината е липса на доставки

Неочакван проблем на пазара във Великобритания. Празни щандове, криза за домати и ограничение до максимум три бройки на клиент. Такава е ситуацията в почти всички най-големи супермаркети на Острова, а причината е липса на доставки, предава БНТ.

Това не са архивни кадри от началото на пандемията, когато хората панически опразваха щандовете. Не са и от държава, подлежаща на санкции. Тези кадри са от магазин от една от най-големите британски вериги супермаркети. Заснети са в Лондон, но ситуацията е идентична в цяла Великобритания. Вместо обичайното изобилие от плодове и зеленчуци от цял свят, сега под иначе ниската за британския стандарт цена от 1 паунд - или около 2.30 лв - има само празна касетка. 2-3 са останалите марули, които се продават за 65 пенса, една единствена краставица за 75 пенса очаква своя бъдещ собственик. Макар и прилични, тези цени се струват силно завишени на свикналите на евтини продукти британци.

"Никога не съм виждал толкова дълго време да се задържат рекордно високи цени, при това на редица стоки", каза Тим О'Мали, асоциация на британските търговци.

Причина за липсващите и за поскъпналите стоки е липсата на доставки от обичайните вносители за Острова - Испания и Мароко.

"В известен смисъл там нямаха есен. Сезоните преминаха директно от горещо лято към смразяващ студ. Такива екстремални температурни разлики очаквано се отразяват и на реколтата", каза Тим О'Мали, асоциация на британските търговци.

Сушата и рязката смяна на температурите, довели до слабата реколта принудиха Мароко да избира кой пазар да продължи да обслужва. Страната временно забрани износа за държави от Африка, в опит да продължи да задоволява европейските си клиенти. Лошото време там, обаче, доведе и до отмяна на фериботи, които е трябвало да доставят така чаканите свежи плодове и зеленчуци.

В резултат големите британски вериги прибегнаха до крайни мерки - ограничение на броя продукти. Клиентите на Теско, Сейнсбъри, Асда и други вериги могат да си купят по до 3 домата и три краставици. Сходна е ситуацията с марулите, чушките, броколите и карфиола.

Търговците са поставили бележки, с които се извиняват за причиненото неудобство и обещание до седмица-две ситуацията да се разреши.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Ася
    От къде си ги измислят в Лондон съм и навсякъде е пълно със зеленчуци и плодове от всички континенти , тук има всичко и яйца и зеленчуци
  • -3
    2
    ZZтанко
    Льохман, обречен е ТероруZZлямо съюза! В него влизат ТероруZZия, Белосатрапия, Сев. Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия! Буахахахахаха! Слава на нашите украински братя!
  • 3
    1
    Sтанко
    Не е не очаквано. След излизането на клетите британци от съюза на обречените (ЕС) не се очаква нищо хубаво! Да видим на нас какво ще ни се падне от баницата... Господ да ни пази, че политиците ни дърпат към ада...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари