Възпоменателните плочи в Парка на възрожденците са в окаяно състояние

0

Общинският съветник Дилян Саманджиев изпрати сигнал до кмета на Община Русе Пенчо Милков относно лошото състояние на възпоменателните плочи на възрожденците в парка

Ето какво пише Саманджиев:

"В  Парк на възрожденците се намират много възпоменателните надгробни плочи на наши национални герои и опълченци.Част от тях са Любен Каравелов, Панайот Хитов, Никола Обретенов, Баба Тонка,Стефан Караджа и четници. В момента част от плочите не се в добро състояние,имената са заличени,счупени и напукани са самите плочи,времето е дал своя негативен отпечатък върху културното-историческо наследство на град Русе. Самите плочи не са оградени,за да може да се личи,че това е било гроб и са много невзрачни на фона на самата инфраструктура в парка. Също така и една ,,малки гробници‘‘ е надраскана със различен цвят спрейове,а и самото им състояние на другите крипти,като цяло не е добро."

Общинският съветник предлага на кмета надгробните плочи на видните българи да бъдат художествено осветени и почистени: 

"На това място са погребани велики българи,които са икони за българското самосъзнание. Аз си представям тези плочи да светят в нощта с цветовете на българското знаме, да се оградени с ковано желязо и с по-величествени плочи. А защо този парк да не стане открит музей с барелефите на Христо Ботев(бул.Христо Ботев) и Вапцаров(блок Червен),скулптурната фигура „Очакване“- в градинката пред бившия Акушеро-гинекологичен комплекс и скулптурната фигура „ Момиче с кошница“ на  ул. „Борисова“ или да радват очите на повечето хора?‘, уточнява идеята си Саманджиев.    

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари