Въвеждат временна организация на движението при "Дунав мост"

2
Местните властите за "тапите" на пътя Русе - Мартен
Местните властите за "тапите" на пътя Русе - Мартен Видео: Кис 13

Без ТИР-ове между кръговите кръстовища на "Дунав мост" и индустриалната зона

Тежкотоварният трафик, нараснал поради войната в Украйна, стана причина за въвеждането на временна организация на движението в района на ГКПП Дунав мост.

На работна среща между представителите на компетентните органи бе подчертано, че увеличеният брой изчакващи тирове се дължи на спрените  фериботни връзки между страната и Турция и прекъснатия поток от стоки между Русия и Европейския съюз. Това води до по-голям брой транзитиращи, тъй като превозът на стоки се случва единствено с камиони и няма организирани жп схеми.

Със заповед е забранено спирането и паркирането в участъка между двете кръгови кръстовища (към моста и към Индустриалния парк) на пътя Русе-Мартен. Мобилни патрули на Гранична полиция. ДАИ и КАТ ще следят за спазването на забраната, а Община Русе ще съдейства за бързото изработване на необходимите пътни знаци.

 От областната управа съобщиха, че в страната действа Национален координационен център, който при интензивен трафик е отговорен за координираното спиране на потока от тирове в страната, така че да не се образуват тапи в отделни участъци. Областният управител Анатоли Станев обясни, че освен в Бяла, където отдавна се спират транзитиращите автомобили, при нужда водачите ще се насочват и към буферните паркинги в областите Велико Търново и Стара Загора.

Зам.-кметът на Русе Димитър Недев заяви, че въпросът с трафика около контролно-пропускателния пункт е от национално и международно значение, тъй като пътят Русе-Мартен е част от републиканската пътна мрежа и довеждащата инфраструктура не е предвидена да понесе увеличения многократно през годините трафик. Въпреки това Община Русе организира редовното почистване на пътя и е поставила допълнителни съдове за сметосъбиране, за да се спре образуването на локални сметища, които допълват проблема.

С усилията на кмета и неговия екип през 2021 г. от правителството бяха отпуснати 3 млн. лв. за изграждането на буферен паркинг. Към момента се разработва подробен устройствен план и са проведени редица разговори с потенциални инвеститори за публично-частно партньорство за съвместното му строителство.

В Община Русе постъпи и официално инвестиционно намерение от фирма, която иска да изгради паркинг за над 700 тежкотоварни автомобила“, каза още Недев.

Той допълни, че местната власт ще продължава да съдейства на отговорните институции за решаването на проблема в рамките на правомощията си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    русенлия
    Кво стана с ферибота дето Българинов щеше да го пуска и да облекчи трафика?
  • -5
    1
    айде
    потопете брега със 700 камиона от по 10 тона и отделно товара. Часният инвеститор трябва да е луд или да иска да изпере пари с ДДС облага
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари