Варшава: Прелетялата през Полша руска ракета не е случайност

0
Не изключваме целенасочена провокация, заяви служителят по сигурността Яцек Сивиера
Не изключваме целенасочена провокация, заяви служителят по сигурността Яцек Сивиера Снимка: Grzegorz Jakubowski / KPRP

Не изключваме целенасочена провокация, заяви служителят по сигурността Яцек Сивиера

Варшава и нейните партньори не могат да изключат умишлена провокация, когато става въпрос за руска ракета, която според съобщенията временно е прелетяла през полското въздушно пространство по време на масираната атака срещу Украйна на 29 декември“, заяви полският служител по сигурността Яцек Сивиера в интервю за телевизия TVN24, предаде БГНЕС.

При поредната мащабна атака срещу Украйна на 29 декември Русия изстреля 158 безпилотни летателни апарата и ракети, 114 от които бяха свалени от украинската противовъздушна отбрана. Полски официални лица твърдят, че една от руските ракети е пресякла границата с Полша, преди да се върне обратно.

Шефът на Бюрото за национална сигурност на Полша Сиевера заяви, че полските власти "разполагат с достатъчно информация, за да потвърдят, че тази ракета е изстреляна от руски системи".

"Трудно е да се предположи, че пресичането на 40 км от границата е било случайно", коментира Сиевера, намеквайки за намеренията на Москва.

На въпрос дали инцидентът може да е бил целенасочена провокация, Сиевера отговори: "Не мога да го изключа. Съюзниците също не го изключват."

Полският официален представител го свърза с неотдавнашните промени в полското политическо ръководство. След 8-годишно управление на консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС) през декември коалиция от предишни опозиционни партии състави ново правителство с министър-председател Доналд Туск.

След инцидента полските военни извършиха претърсване за евентуални останки от снаряда в източната част на Люблинското воеводство, като заключиха, че "не е намерено нищо, което би могло да застраши сигурността на жителите".

Москва отказа да даде обяснение за инцидента, като поиска "конкретни доказателства", че ракетата е руска.

При друг инцидент на 15 ноември 2022 г. по време на предишен масиран руска ракета прелетя на полска територия, убивайки двама цивилни. По-късно полските разследващи стигат до заключението, че това е бил заблуден украински противовъздушен снаряд, изстрелян, за да пресече руската атака.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    1
    Втората
    световна започна след провокация от страна на Полша под давлението на Англия. Ама това не се споменава, нали?! Поляците искат война, защото смятат, малоумниците, че по този начин ще анексират западните покрайнини на Украйна. Отдавна мечтаят за това! И явно не са научили урока, че където Англия се намеси (Будапеща, Прага), винаги резултатът е плачевен на народа. А където САЩ се появи, държава престава да съществува, ако не политически, то икономически... Разруха и бежанци към Европа, не към Америка!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари