Върнати от Русия украински деца: Бяхме в шок

0
Караха ни да ставаме прави на руския химн, разказват за преживяванията си децата
Караха ни да ставаме прави на руския химн, разказват за преживяванията си децата Видео: NOVA

Караха ни да ставаме прави на руския химн, разказват за преживяванията си децата

Повече от 30 украински деца бяха върнати на родителите си. Те са били отведени в Русия от окупираните украински територии. Въпреки че имат родители и близки в Украйна, руснаците им казали, че вече ще живеят там и ще бъдат осиновени.

Сълзи, смях и прегръдки. Десетки семейства посрещнаха децата си след месеци раздяла. Руските власти ги задържали в различни лагери и детски центрове и им казвали, че вече ще живеят в Русия и ще имат нови семейства.

Бяхме в шок. Обадихме се на мама и тя дойде да ни търси”, сподели 13-годишната Даша от Херсон, предава NOVA.

Тя и сестра ѝ Альона били известени, че престоят им в лагер в Русия се удължава. После се оказало, че руснаците въобще не възнамеряват да ги връщат. „Казаха, че ще бъдем осиновени. Ще имаме нови настойници”, обясни Даша.

Историята на тези момичета не е изключение. Окупационните власти отвеждали децата с най-различни обяснения. Казвали, че ще ги настанят на по-безопасно място. След това не ги връщали на родителите им и дори ги давали в нови семейства.

Обясниха ни, че лагерът се удължава с една седмица. После стана месец. Накрая ни откараха в друг лагер, разкри 15-годишният Юра.

Международното право забранява отвеждането на деца. Дори във военна зона, окупационните власти трябва да се уверят, че децата нямат роднини или попечители в родината си. Русия не само не е правела това, а е отвеждала деца, за които е било ясно, че имат родители в Украйна.

Имаше обява от училищата, че организират безплатни детски екскурзии до морето за 24 дни. Обсъдихме го в семейството и решихме да ги изпратим, защото момичетата не бяха виждали морето от много време, а в Херсон положението беше трудно. Помислихме, че за 24 дни няма риск”, каза Ирина Хринченко.

В лагерите децата били карани да слушат уроци за величието на Русия. „Караха ни да ставаме прави на руския химн. Който не става, трябваше да пише обяснение. Включително и аз”, допълва Юра.

Никой не знае колко е общият брой на децата, отведени от Украйна. Точно тази практика стана основание Международният наказателен съд в Хага да обвини Владимир Путин във военни престъпления.

Много беше тежко, когато ние вече бяхме в автобуса, а децата които оставаха, плачеха зад оградата”, посочи Наталия Рак.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    До третия Мунчо
    По голям кретенизъм и идиотизъм не бях че. Ама ти си готов за адвокат на Путлер направо. Ама твоята теза не почива на никакви доказателства. На интервюто снощи майката явно го каза - съблазнили са ги уж с лагер на море. Това е долна лъжа, за да подмамят децата и родителите. Абе говедо, кой ти каза, че има родител избягал в чужбина без детето си. Не визирам теб, явно ти точно така би постъпил. Но украинците не са такива. Нали видяхме майките с децата в автобусите. Бягат, да търсят спасения от путлеризма, който се оказа еднакво зло с хитлеризма. Ако джуджето-диктатор наистина е искал да спасява рускоезичното население в Украйна, защо е крадял такива деца - от тези региони - Харков, Донецк, Запорожие. Ако не беше заповедта за арест на Международния съд именно за това чудовищно деяние, ватниците и досега нямаше да върнат тези деца. Много ми прилича на еничарството от нашата история. Само, че там поробител е бил народ с друга вяра. А в случая става за хора от една и съща вяра, ако ватниците въобще имат някаква вяра. Нали идолът на Путлер - Сталин беше решил да ти прави атеисти и техния бог да е самия генералисимус. Е сега богът е Путлер. И водката естествено.
  • -3
    3
    Минчо
    Съвсем нормално е. Тези, които са изведени от районите с военни действия са деца, останали сираци след зверствата на украинските мародери след 2014-та година. Тези, които се оказва, че не са сираци, явно родителите им са били в Полша, Германия, Великобритания, на майка си в гъза, когато са се прибрали в Украйна, им се връщат дечицата, има кой да се грижи за тях, не е нужно да са в домове. Не са ходили командоси да ги прибират от Русия. Руснаците ги връщат, след като вече има кой да се грижи за тях. Отделно... кой знае дали тези "повече от 30 деца" не са участници в някакъв театър, организиран от зеления наркоман. При всички случаи... дано станат добри хора.
  • -4
    2
    до 123
    много долна измет си
  • -7
    1
    123
    Измислици от шипковия храст и дръмбъзовата клонка. Ревяли били. А като ви обираха от руините гладни, замръзнали и насрани бяхте супер щастливи. Това са долни инсинуации.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари