Върховният административен съд отхвърли жалбата на Дакови за "План Б"

5
На 29 юли 2013 г. кметът на Община Русе Пламен Стоилов издаде заповед за разрушаването на заведението „Парк кафе-бистро“, известно и като „План Б“
На 29 юли 2013 г. кметът на Община Русе Пламен Стоилов издаде заповед за разрушаването на заведението „Парк кафе-бистро“, известно и като „План Б“

Върховният административен съд (ВАС) разгледа вчера делото по жалбата на защитата на Христина и Красимир Дакови, срещу решение на Административния съд в Русе (АС-Русе).

Припомняме, на 29 юли 2013 г. кметът на Община Русе Пламен Стоилов издаде заповед за разрушаването на заведението „Парк кафе-бистро“, известно и като „План Б“, с мотива, че вместо преместваем обект, за какъвто е било издадено разрешение от местната власт, е построена масивна сграда и то в архитектурния ансамбъл на площад „Батенберг“.

Административният акт беше обжалван пред АС-Русе. С решението жалбата на Христина и Красимир Дакови беше отхвърлена като неоснователна. Мотивите на съда бяха, че размерът на заведението, начинът на изграждането и съответно демонтирането му, както и наличието на постоянни връзки към водоснабдяването, канализацията, електро- и газопреносната мрежа, го определят като трайна постройка. В решението беше посочено, че заведение все пак не е част от архитектурния ансамбъл на красивия стар център на Русе.

В жалбата си до ВАС засегнатите страни са посочили, че според тях, решението на АС-Русе е неправилно. Те се обосновават с обяснението на вещите лица, които изготвиха експертизата при разглеждането на делото на първа истанция в Русе, че не съществува технологична разлика между постоянна и временна връзка.

Относно сложността при преместването пък, както и връзките с ВиК, са дадени за пример фонтаните и шадраваните, които също, по закон, се смятат за преместваеми обекти, но имат трайни връзки с водопровда и канализацията, а преместването им не е „кратък и прост процес“.

В касационната жалба е посочено още, че съдът не е обсъдил всички доказателства в тяхната съвкупност и в нарушение на Закона за устройството на територията (ЗУТ) е въвел нови критерии, извън определените в него, за „бързо и лесно преместване в пространството в цялост“.

При обсъждането на интериора на заведението, както и на габаритите му, е даден пример с панаирните павилиони, които също имат големи размери.

В законно установения срок ВАС ще се произнесе с решение, което ще е окончателно и задължително за страните.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари