Глобиха шофьор, карал в обратната посока в кръговото кръстовище пред Дома на културата

1
Районен съд – Русе потвърди наложената санкция от 150 лева, приемайки за безспорно извършеното нарушение
Районен съд – Русе потвърди наложената санкция от 150 лева, приемайки за безспорно извършеното нарушение Снимка: Dunavmost

Районен съд – Русе потвърди наложената санкция от 150 лева, приемайки за безспорно извършеното нарушение

Решението на Районен съдРусе, с което е потвърдено наказателно постановление за налагане на 150 лв. глоба на Н. С. за движение в обратната посока в кръгово кръстовище, е оставено в сила от касационната инстанция и вече е окончателно.

На 7.05.2022г. жалбоподателят паркирал автомобила си „Рено“ пред Дома на културата в гр. Русе. Около 16:45 часа, излизайки от паркомястото, не тръгнал по посоката на кръговото кръстовище, а срещу движението. На мястото имало пътен знак Г12 (кръгово кръстовище), указващ посока на движение от ул."Доростол" към бул."Съединение". Срещу Н. С. бил съставен акт за констатираното нарушение, в който същият изложил възражение: „Бях паркирал пред Дом на културата след четири кръстовища след знак „Г12“ и зоната му не е за моето движение и не е забранено завиването на ляво“. С подобни мотиви той обжалвал и издаденото наказателно постановление, с което му била наложена глоба в размер на 150 лв.

Районен съдРусе е потвърдил санкцията, приемайки за безспорно извършеното нарушение. Единственото правомерно навлизане в зоната на посоченото кръгово кръстовище може да се осъществи само от ул. "Доростол", където е поставен пътен знак "Г12". Според съда, ако жалбоподателят е навлязъл в кръстовището от ул.„Алея Възраждане“ или от Парка на младежта, или от ул.„Независимост“, означава, че същият е нарушил правилата за движение и не може да черпи права от това свое неправомерно поведение. Тезата на Н. С., че действието на знака „Г12“ е до следващото кръстовище, не намира опора в закона, тъй като това правило се отнася единствено и само за изчерпателно изброените в Правилника забранителни знаци. Незнанието на закона не е извинително, още повече, че полицейският служител е разяснил на жалбоподателя какво нарушение би извършил, завивайки наляво.

До същите правни изводи е достигнал и тричленен състав на Административния съд – „веднъж навлязъл в кръговото кръстовище, независимо дали ще спреш, паркираш, след това си длъжен да продължиш отново в посоката, указана с пътен знак Г12". Според касационните магистрати, поведението на Н. С. е създало опасност за възникване на ПТП, а полицейските служители са били снизходителни, защото незнанието на закона е основание за налагане на ПАМ по реда на чл.171, т.1, б.„в“ от ЗДвП (проверочен изпит), но са спестили на Н. С. това.

Предвид неоснователността на жалбата и оставянето в сила на решението на Районен съдРусе като правилно и законосъобразно, жалбоподателят е осъден да заплати на ОДМВР - Русе разноските по делото в размер на 150 лв.

Чл. 171. Закон за движение по пътищата: За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:

в) който поради незнание е извършил немаловажно нарушение на правилата за движение - до успешното полагане на проверочен изпит;

Чл. 179. (1) Наказва се с глоба в размер 150 лв.:

  1. който не спазва предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Рвдовно
    То там всеки ден е така. Дори за по-пряко минават през пешеходната пътека между оградите.
  • 2
    1
    Ми хубаво,
    Да го глобяват, аман от тарикати на дребно!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари