„Вампирска терапия” обръща процеса на стареене

0
„Вампирска терапия” обръща процеса на стареене

Може и да изглежда като сюжет от готически филм на ужасите, но се оказва, че преливането на млада кръв може да преобърне процеса на стареене и дори да излекува болестта на Алцхаймер, вярват учените от Харвардския и Станфордския университет, пише вестник The Telegraph, цитиран от "Преса".

Различни култури по света величаят качествата на младата кръв. В миналото са се жертвали деца, а победителите са пиели кръвта на младите бойци. Има дори слухове, че диктаторът на Северна Корея Ким Чен Ун си е инжектирал кръв от здрави млади девици, за да забави процеса на стареенето. Сега учените са открили, че младата кръв действително „презарежда” мозъка, образува нови кръвоносни съдове и подобрява паметта и заучаването. В паралелно изследване учените от Харвардския са открили, че „младежки протеин”, който циркулира в кръвта, е отговорен за поддържането на мозъка и мускулатурата млади и силни. Протеинът, известен като “GDF11”, се намира в големи количества в младия човешки организъм, но намалява с възрастта.

Въпреки че двете изследвания са извършени върху мишки, учените се надяват през близките две до три години да започнат да извършват тестове върху хора. Те се надяват работата им да помогне за удължаването на живота и подобряването на здравето на човека.

Вероятно е този протеин най-малкото да е частично свързан с откритията на учените от Станфордския университет, че младата кръв може да заличи признаците на стареене. В изследването кръв от тримесечни мишки е била многократно инжектирана в 18-месечни мишки. „Вампирската терапия” е подобрила представянето на по-старите мишки в задачи за памет и заучаване. Освен това се наблюдават структурни, молекулярни и функционални промени в техния мозък, сочи изследването, публикувано в списание „Science”.

Източник: PPESSADaily
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари