Раждането състарява жените преждевременно

1
Кръвни тестове показват, че раждането ускорява процеса на стареене
Кръвни тестове показват, че раждането ускорява процеса на стареене

Малко неконвенционален, но не и лишен от логика съвет, напоследък кара дамите да се замислят за размера на семейството си.

Според ново изследване дамите остават атрактивни и с по-младежко излъчване, ако имат едно или най-много две деца. Тези, които все пак заложат на повече хлапета, в средната си възраст ще се сдобият с по-тъмна и сбръчкана кожа.

Причината за този извод, според учените от университета Бат, е, че всяка бременност и кърмене се отразяват на тялото. А всяко дете е допълнителен стрес за жената, което причинява дисбаланс в организма и преждевременно остаряване.

Изследването е направено на 571 души, на които са показвани различни снимки на жени на средна възраст. Участниците е трябвало да ги оценяват по атрактивност.

Показахме на хората различни снимки на жени в менопауза и тези, които имат по-малко деца, бяха оценени като по-привлекателни, по-младежки изглеждащи и по-красиви от тези, които имат повече деца. Те бяха оценени по един и същи начин и от мъже, и от жени“, споделиха авторите на проучването, публикувано в сп. American Journal of Physical Anthropology, предава TIALOTO.

Повечето жени се състаряват заради годините безсъние и стрес по време и след раждането. Миналата година пък университетът Йеил установи, че раждането ускорява процеса на стареене. Кръвни тестове на 100 жени в менопауза са показали, че дамите с по 4 деца имат по-увредено ДНК от тези с едно или две деца.

Бременността, кърменето и грижата за децата изискват много енергия. Жените, които се решават на няколко бременности често имат постфактум отслабнал имунитет и влошена кожа. Те са по-податливи на болести А увреденото им ДНК веднага се отразява на вида на кожата им, особено в областта на лицето. Проявата на това състаряване е най-вече в засилена пигментация и бръчки“, твърдят още авторите на изследването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, отивам за хляб!
- Може да завали, вземи си едно яке!
- В куфара ми е.

Харесай Дунавмост във Фейсбук