Терапията с плазма дава успешни резултати в Италия

0
Сегашните случаи на коронавирус вече не са така тежки, както преди месец
Сегашните случаи на коронавирус вече не са така тежки, както преди месец Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Все повече болници в Италия използват с окуражителни резултати терапия с плазма на оздравели от коронавируса.

Според в. “Кориере дела сера” болниците в Павия, Мантуа, Лоди, Новара, Падуа използват успешно плазматерапия за лекуването на заразени с COVID-19, а скоро това ще направят и в Пиза и Пулия.

Става въпрос за не много тежко болни, които оздравяват, след като им бъде прелята плазма на бивши пациенти, развили имунитет към вируса. “Постигнатите досега резултати са окуражителни, въпреки че трябва да кажем, че това не е окончателна терапия. Това е отговор на болестта и засега не разполагаме с друг. Нямаме други специфични терапии в момента”, казва Джустина де Силвестро, която оглавява лабораторията в болницата на Падуа, пише вестник 24 часа.

Според Де Силвестро всеки от донорите дарява по 600 милилитра кръв, които се разделят на три дози по 200. В зависимост от антителата, които донорът е развил, се получават различни дози. Ако един отделен донор е развил достатъчно антитела, може да стига за лекуването на един болен. Плазмата може да бъде замразена за шест месеца.

В Италия лечението с плазма се използва, но не е консолидирано, тъй като все още липсват стабилни научни доказателства за неговата ефикасност и сигурност, както пояснява Министерството на здравеопазването. Сред първите използвали го са поликлиниката “Сан Матео” в Павия и болницата в Мантуа, където плазма е била прелята на близо 80 пациенти с COVID-19 с много добри резултати.

Как става? Плазмата, или течната част на кръвта, на излекувани пациенти с вируса се пречиства и след това се влива в пациенти с К-19. Целта е да се пренесат специфични антитела на онзи, който е заразен, с цел да се подсили отговорът на имунната му система.

Според Джузепе де Доно, шеф на “Пневмология” в болницата на Мантуа, с плазма са били лекувани 80 пациенти с тежки дихателни проблеми и никой от тях не е починал. В Мантуа е била създадена банка за плазма. Създавайки подобни банки из цяла Италия, е възможно в бъдеще да се реагира на евентуална втора вълна на епидемията от коронавирус.

Подобно лечение е било използвано с успех през 2015 г. в борбата с ебола, твърди вирусологът Гуидо Силвестри пред сайта РАИ нюз.

Според Джузепе де Доно една доза от 300 мл кръвна плазма, достатъчна за един пациент, струва 82 евро. В тях са включени разходите за персонала и процеса по пречистването.

Междувременно италиански експерт обяви, че сегашните случаи на коронавирус са мнoго по-леки от тези отпреди месец. Джузепе Ремуци, шеф на Института за фармакологични изследвания “Марио Негри” в Милано, не знае причината за този факт, който се наблюдава из цяла Италия.

“Може би се е създал някакъв вид имунитет сред населението, може би се лекуваме по-добре вкъщи - каза експертът пред предаването “Пиаца пулита” на тв канала Ла Сете. - Сега намаляват непрекъснато случаите на хоспитализиране на болни, а освен това няма и такива тежки случаи като преди. По-рано пристигаха наведнъж по 80 души с дихателни проблеми в “Бърза помощ”.

Сега пристигат по 10 души, 8 от които можеш да пратиш вкъщи. Нещата се промениха радикално, и не само в Бергамо и Милано. Говорих с инфектолога на неаполската болница “Кардарели”, с Италианската агенция по лекарствата, с Рим. Ситуацията е променена навсякъде. Няма вече тежки случаи като тези преди 3-4 седмици. Не знам защо е така. Не съществуват нови лекарства.”

Вирусът вече изглежда много по-малко агресивен”, казва Ремуци и пред в. “Ил Джорно”. “Не знам дали това е, защото е мутирал, или защото е спаднал зарядът му за заразяване. Единственото, което мога да кажа, е, че в момента сме изправени пред болест, която е качествено различна от онази, която постави в криза болничните ни структури в началото на пандемията.”

Дали втората фаза на епидемията в Италия ще доведе до увеличаване на случаите на заболяване и на починали, зависи много от поведението ни и от индивидуалните ни способности за социално дистанциране, убеден е Ремуци. Той смята, че едва две седмици след началото на втората фаза в Италия, която започна на 4 май, може да се види дали тя е успешна, или не.

Същевременно беше разкрито, че италианци май се разболели в Ухан още през октомври. Италиански военнослужещ, участвал в Световните военни игри в китайския град Ухан през октомври миналата година, се пита дали новият коронавирус не се е разпространявал още тогава, пише в. “Стампа”.

Матео Талярол служи в италианските военноморски сили. Той разказва, че в края на октомври е участвал в състезанията по фехтовка на игрите в Ухан. Много хора от италианската делегация се разболели, като си мислели, че е грип. Самият Талярол имал силна кашлица.

Когато се прибрал в родината си, той се почувствал много зле и вдигнал температура, която в продължение на най-малко 3 седмици не спаднала под 37,5 градуса. Един цикъл с антибиотици, които му предписали, не му помогнал. Накрая Талярол оздравял, но тогава се разболели децата му, неговата партньорка и майка му.

Самият той споделя, че през цялото време имал трудности с дишането.

Талярол си спомня, че в Ухан по време на игрите делял апартамент с още 6 спортисти и всички се разболели като него със същите симптоми. Игрите в Ухан се проведоха около два месеца преди официалното начало на епидемията от новия коронавирус в Китай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари