"Вълшебна" молекула в организма определя поведението ни

0
Нивата на NPY отговарят за реакциите ни
Нивата на NPY отговарят за реакциите ни

Изследователи откриха, че нивата на молекулата невропептид Y (NPY) в организма ни са пряко отговорни за това дали чашата на живота ни е наполовина пълна или наполовина празна.

Хората с по-малко от вълшебната NPY са доста по-негативно настроени и с трудност се справят със стресовите ситуации, предаде Обекти, позовавайки се на в. "Дейли Телеграф".

"Природните песимисти" са и много по-склонни към депресии, показа проучването на университета в Мичиган. Според екипа изследователи, нивата на NPY в мозъка са програмирани генетично още преди раждането ни. Учените смятат, че това откритие ще помогне за разработването на методи на ранна диагноза "Песимист" и съответно за предотвратяването на различни психични заболявания. 

С помощта на функционален магнитен резонанс, невролозите сканирали мозъчната активност на доброволци, докато хората четели неутрални думи като "материал", отрицателно заредени думи ("убиец") и положителни изрази ("надежда"). 

Хората с ниска NPY реагирали на отрицателните думи със силна активност на префронталния кортекс, който обработва емоциите ни. Участниците с високи нива на молекулата реагирали далеч по-слабо. 

Ръководителят на проучването - психиатърът д-р Брайън Мики, смята, че откритието далеч не е повод да се депресираме, че съдбата ни е отредила тежък жребий. "Надяваме се, че резултатите ще ни помогнат да започнем да оценяваме индивидуалния риск за развиване да депресия и тревожно разстройство", заяви той. Все пак е по-добре да знаеш какво ти е приготвила природата и да реагираш, вместо цял живот да тънеш в нещастие, е становището на учените. 

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари