Основни симптоми при топлинен удар

1
Предразположеността на всеки човек към прегряване зависи най-вече от два фактора - продължителността на прекараното на слънце време и общото му здравословно състояние
Предразположеността на всеки човек към прегряване зависи най-вече от два фактора - продължителността на прекараното на слънце време и общото му здравословно състояние Снимка: Shutterstock

С рязкото покачване на температурите е нормално да изпитваме дискомфорт. Силното слънце невинаги е наш приятел и за да се предпазим от нежелани ефекти, е добре да спазваме няколко прости правила, които ще ни осигурят добро здраве през горещините

Предразположеността на всеки човек към прегряване зависи най-вече от два фактора - продължителността на прекараното на слънце време и общото му здравословно състояние. Извън тях най-лесно податливи на това състояние са децата и възрастните хора, съветва puls.bg

От високите температури следва да се пазят и хората с определени заболявания – сърдечни, белодробни, бъбречни, диабет, психически, анемия, както тези с наднормено тегло и затлъстяване, високо кръвно налягане и всяко състояние на повишена телесна температура.

Излагането на топлина следва да избягват и претърпелите вече слънчево изгаряне.

Трябва да се има предвид и че приемът на някои лекарства накърнява способността на тялото да се справя с високата температура. Такива са антихистамини, диуретици, транквилизанти, антиконвулсанти, медикаменти за сърце и срещу високо кръвно налягане като бета блокери и вазоконстриктори, антидепресанти и невролептици.

В тази група попадат и таблетките за отслабване и наркотични средства, като кокаин и амфетамини.

На практика топлинният удар е последната и най-тежка форма на хипертермия (прегряване на тялото), водеща до увеличаване на телесната температура и съпроводена от различни физиологични и неврологични симптоми.

Терминът често се използва неправилно при форми на прегряване, които са “по-невинни”. За разлика от тях топлинният удар е животозастрашаващо състояние, което може да се окаже фатално, ако не бъде правилно третирано.

Човешкото тяло в нормално състояние генерира топлина, която е резултат от метаболизма. Организмът е способен да се освобождава от излишната топлина – през кожата и поддържа терморегулацията си чрез изпотяване.

Ако обаче са налице анормални фактори като много висока температура или влажност, продължително излагане на силно слънце, тялото не успява да се справи с топлината чрез естествените си защитни механизми.

Друга причина за топлинния удар може да бъде дехидратирането. То води до неспособност на тялото да се изпотява с нужната скорост, което води до повишаване на температурата в него.

Топлинен удар може да се получи при работа в топли и влажни помещения, при задушно време и висока влажност и температура на въздуха и на открито.

Най-често срещаните симптоми на прегряването са висока температура, намалено или напълно липсващо изпотяване, съпроводено със зачервяване на кожата, ускорен пулс, повръщане, затруднено дишане, тревожност, превъзбуда, липса на ориентация и припадък.
 

За сериозността на състоянието не бива да се съди по броя налични симптоми.

За да се предпазят, хората трябва да стоят на сянка, особено в обедните часове, да се пазят от пряка слънчева светлина, да носят шапка в града и да ползват чадър на плажа, да носят памучни и леки дрехи, да пият повече течности, да не употребяват алкохол през деня, да избягват физическото натоварване, летуващите на морето да не стоят на плажа между 11 и 16 часа.

Топлинният удар е сериозно състояние на организма, което налага медицинска помощ незабавно. Може да увреди мозъка и други жизненоважни органи и да доведе до летален изход.

Първата помощ трябва да се окаже бързо, независимо от степента на увреждане. Пострадалият се пренася на хладно, сенчесто и проветриво място, поставя се в полуседнало положение, дрехите се разхлабват, необходимо да се напръска с вода и на главата да се постави студен компрес.

Мокри кърпи се поставят и на гърдите, корема и гърба. На пострадалия и му се дава да пие студена вода на малки глътки.

Ако пострадалият е в състояние да приема течности, му се дава обилно да пие охладени и подсладени напитки.

Лечението на топлинния удар зависи от тежестта на състоянието. Основната му цел е да се понижи телесната температура, колкото е възможно по-бързо.

При силно дехидратиране или усложняване на придружаващо заболяване може да се наложи приемане в болница и прилагане на интравенозни инфузии (вливане на течности), както и активно лечение за овладяване на подлежащото заболяване.

Специалисти съветват още да се положат грижи не само за собственото здраве, но и за това на домашните си любимци.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари