Вадят на тезгяха общински жилища за продан, за да има пари за ремонт на старите

6
Община Русе иска отмяна на мораториума от 2004 година
Община Русе иска отмяна на мораториума от 2004 година Снимка: Русе Медиа

Община Русе иска отмяна на мораториума от 2004 година

Отмяна на мораториума за продажба на общински жилища в Русе, който бе приет през 2004 г., предлага общинската администрация. Това ще стане с изменение на Наредба №6 на Общинския съвет, което вече е качено на сайта на ОбС за мнения и предложения. Срокът да се изказват становища е до 11 юли.

Мотивите да се продават отново общински жилища са свързани с необходимостта от осигуряване на средства за неотложен ремонт на вече амортизираните жилища, както и за закупуване на нови за обновяване на фонда. Материалната жилищна база, с която разполага в момента общината, е остаряла и не е обновявана с години. В същото време няма общинско предприятие с предмет на дейност жилищно строителство, както и общинско търговско дружество, развиващо строителна дейност

Броят на жилищата, които ще се продават, не трябва да превишава 1,5% от общия фонд.

Наемател на общинско жилище ще може да го закупи, ако отговаря на следните условия:

  1. Да е наемател на общинско жилище на основание на настанителна заповед, не по-малко от 5 години. Това условие не е задължително за онези наематели настанени по административен ред, поради това че жилищата им са отнети на основание на влязло в сила решение по чл. 7 от ЗВСВОНИ (ДВ, бр. 15/1992 год.);
  2. Да е отправил писмено искане за закупуване на това жилище до кмета на общината;
  3. Да няма задължения към общинския бюджет.

(2) Ведомствените жилища могат да бъдат закупувани от техните наематели, ако същите имат не по-малко от пет години стаж без прекъсване в общинската администрация.

В случай на постъпили по-голям брой заявления от максимално определения от Общинския съвет брой жилища за продажба, в проекта са заложени критерии с въведена точкова система – колко време е обитавано жилището от кандидата, колко е старо, каква е конструкцията.

Продажните цени ще се определят от Общинския съвет по пазарни оценки, но не по-ниски от актуалните им данъчни оценки. Изготвянето на пазарните оценки ще става с използване на допълнителни средства от бюджета на общината.

Купувачът ще има три месеца да заплати цената и дължимите данъци и такси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари