В УМБАЛ „Медика Русе“ премахнаха 8-килограмова киста

1

Онкогинекологът д-р Венцислав Несторов премахна 8-килограмова киста на 26-ти февруари в отделението по Гинекология към УМБАЛ "Медика Русе".

Операцията на 68-годишната жена е била планова и е преминала успешно. Състоянието на пациентката е стабилно и тя се възстановява след операцията.

Началото на заболяването датира отпреди повече от 25 години. Въпреки голямото образувание в корема, затрудняващо храненето и дишането, пациентката упорито отказвала да се подложи на операция в продължение на десетилетия. Кистата поддържала настоящите си размери от поне 2 години и половина, когато за пръв път д-р Несторов се сблъсква със случая на своенравната пациентка. 

"За неин късмет капсулата, която обвива кистата е с по-плътни стени, защото ако това голямо количество течност в образуванието се разлее, би могло да предизвика сериозни или фатални последици за пациентката", заяви опитният специалист. 

Туморните образувания се делят най-общо на два типа - доброкачествени и злокачествени. Въпреки че спецификата на случая не е позволила на лекарите да извършат "гефрир" - бързо хистологично изследване, те се ориентират по клинични белези и установяват, че то не носи характеристиките на злокачествено. Не установяват никакви признаци за карцином и провеждат операцията по методиката за доброкачествени образувания, в резултат на което отстраняват огромната киста, пълна с течност. 

В началото на заболяването образуванието е било с по-малки размери, но прогресивно се е разраснало до степен, в която затруднява храненето и дишането. Пациентката е едра жена със силно подут корем, визуално наподобяваща бременност в 9-я месец. Кистата се е формирала в десния яйчник, при операцията тя вече е нямала нормален орган, а огромен мехур, пълен с течност.

Отстранени са и другите полови органи и апендикса. Не са установени метастази.

Такива случаи са рядкост. За 25-годишната си практика онкогинекологът д-р Несторов се е сблъсквал само с още една киста с подобни размери. При периодични гинекологични прегледи - поне веднъж в годината, специалистите имат възможност да установят наличието и на малки образувания. Открити в ранен стадий, те се лекуват дори медикаментозно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари