Рязък скок на пациентите с инсулт в Русе

5
След Нова година в УМБАЛ "Медика" са приети над 30 пациенти с инсулт
След Нова година в УМБАЛ "Медика" са приети над 30 пациенти с инсулт Снимка: УМБАЛ "Медика"

След Нова година в УМБАЛ "Медика" са приети над 30 пациенти с инсулт

Двойно увеличение на пациентите с инсулт, постъпили в УМБАЛМЕДИКА РУСЕ“ отчитат специалистите. За първите две седмици на 2024 г. невролозите са приели 30 пациента с животозастрашаващото състояние, съобщават от здравната институция. През най-горещите летни месеци – юли и август в отделението по Неврология на болницата са лекували средно по 25-30 пациенти с това заболяване месечно, като техният брой е бил почти същия и през месеците ноември и декември, които също бяха топли. Специалистите споделят, че отчитат и повишаване на броя на пациентите с лош контрол на артериалното налягане и световъртеж.

Д-р Росица Кръстева - Началник на отделение по Нервни болести отдава тази тревожна тенденция на рязко застудяване след по-топли периоди, както се случи преди десетина дни у нас, тъй като студеното време, което води до свиване на кръвоносните съдове и повишаване на артериалното налягане.

Специалистът посочва, че най-застрашени са хората с хронични заболявания като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни нарушения, мозъчно-съдова болест, съдови заболявания на крайниците и диабет, както и всички в напреднала възраст. Обикновено при пациентите с артериална хипертония през летния период кръвното налягане е по-ниско, поради което те намаляват или спират лечението си, докато през зимата, когато температурата навън падне, получават хипертонична криза, преходни нарушения на мозъчното кръвоснабдяване или исхемичен мозъчен инсулт.

Д-р Кръстева препоръчва на хората в рисковите групи да избягват продължителен престой на открито, при минусови температури, също така да поддържат нормална стайна температура в жилищата си, да приемат топли напитки, но не алкохол. Много важно е да проследяват редовно два пъти дневно кръвното си налягане, при нужда да посещават личния си лекар или кардиолог и да приемат предписаното им лечение. При поява на оплаквания като главоболие, световъртеж да не се самолекуват, а да потърсят специализирана лекарска помощ.

Важно е да припомним симптомите на мозъчния инсулт - увисване на устния ъгъл и изкривяване на лицето, внезапна слабост или изтръпване на ръка и крак, внезапна промяна в говора. При тези оплаквания по най-бързия начин, до 3 часа, пациентът трябва да бъде транспортиран до спешно отделение в болница, където се провежда съвременно лечение на инсулта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    МКП - Мизерна Класа Постоянно
    Дълбоката венозна тромбоза, емболи, тромофлебити, варикозни вени,капиляропатии се влияят по-зле от топлото време. В горещините именно хората с по-лабилна нервна система отключват кризи. На пациент с инсулт бавна разходка в парка зимата ли е по-добре или джогинг лятото пладне? На булгаропитека все зимата му пречи.
  • 10
    6
    Забравих S-class
    И кредитите вървят и бързи и ипотечни.Пак че има оцелял народ.
  • 9
    5
    S classs БДЖ
    Яка пукница,лежане,вино,ракия,месарлаци и по две три кутии цигари на ден,кисело зеле в индустриално количество.Забравили хапчетата за кръвно.Изнервени съпруги,любовници,пиян тъст.Как да е и при вида на декемврииските сметки,какво да е?
  • -6
    4
    Баба Васи
    Обичаме те Червен Пижо и Пенджо. Ние сме на всеки километър. От тук до края на света. Буууууууууууммммммммм.
  • -10
    3
    До 1
    Не е това кафява точка ! БСП,Възбуждане и ИТН никой не ги бръсне за....,знаеш какво.Гътнаха МОЧА,идва ред на Альоша от Пловдив,идва ред на Альоша от Русе,и пр. и пр.,та ,русофилите да не са от желязо ??Помисли за това..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари