4 мита за здравето, които УМБАЛ "Медика" разбива

2
Социалните мрежи са идеална среда за широко и бързо разпространение на фалшива информация
Социалните мрежи са идеална среда за широко и бързо разпространение на фалшива информация Снимка: Dunavmost

Социалните мрежи са идеална среда за широко и бързо разпространение на фалшива информация

На 8 февруари - Световния ден за безопасен интернет публикуваме няколко мита за здравето, коментирани от УМБАЛ "Медика" - Русе.

Интернет и особено социалните мрежи са идеална среда за широко и бързо разпространение на фалшива информация. В зависимост от целите тя може да умишлено подвеждаща или пък непреднамерена. Феноменът спекулира с проблемите, страховете и желанията ни, разчита на некомпетентността на хората.

Когато засяга здравословни теми, най-често залага на уж сензационни открития в медицината или на несериозни напътствия, които в добрия случай няма да ни навредят, но няма и да ни помогнат да се избавим от болежките. В лошия - могат да бъдат опасни за здравето, ако безрезервно им се доверим.

Ето някои митове за здравето, широко тиражирани в сайтове, социални мрежи или форуми, които са подвеждащи и биха могли, вместо да помогнат, да задълбочат проблемите или да застрашат живота ни, алармират от УМБАЛ "Медика":

Обикновена игла може да ви спаси при инсулт

При инсулт, за да спасите човек от тежките последствия, убодете с обикновена игла (предварително дезинфекцирана на пламъка на запалка например) и десетте пръста на двете ръце на болния, така че да пуснат кръв. Десетки статии в онлайн мрежата през последните години разпространяват този съвет, като се позовават на неизвестен китайски професор. В някои от тях дори се твърди, че при транспортиране с линейка на пострадалия от вибрациите може да се разкъсат капилярите в мозъка и да се усложни състоянието му.

Съдови хирурзи и невролози са категорични, че пускането на кръв от пръстите на човек, претърпял инсулт, няма научни и логични аргументи. Инсултът се дължи на запушване на кръвоносен съд в мозъка (исхемичен) или на кръвоизлив от кръвоносен съд в мозъка (хеморагичен). Не е сериозно и твърдението за разкъсването на капиляри в мозъка от друсане в линейка.

И двата „съвета“ не само няма да помогнат на болния, но могат да му навредят сериозно, ако не се извика навреме медицинска помощ, защото инсултът е спешно състояние, върху което може да се повлияе само в първите 3 часа. В противен случай засегнатите мозъчни клетки, до които не стигат кислород и глюкоза, умират.

Правилният начин на действие при инсулт е веднага да се потърси специализирана медицинска помощ, защото последствията могат да бъдат смърт или тежки увреждания.

Свръх продължителните и прекомерни тренировки помагат да изгорим повече мазнини

Тренировките пряко влияят на нивата на тестостерон и кортизол в организма. Освен полов тестостеронът е и анаболен хормон, който помага за изграждане на мускулна маса. Кортизолът има обратното действие, той разгражда мускулната маса. Приблизително след 45 минути от началото на спортните занимания нивото на тестостерон започва да пада, а на кортизола да се повишава.

Ако целта ви е да горите мазнини, по-продължителните тренировки няма да ви помогнат да постигнете по-бърз и видим ефект. По-високият кортизол няма да позволи разграждане на мастните депа, а ще се насочи към мускулната тъкан. Затова специалистите препоръчват една тренировка да трае 45 – 60 минути максимум.

Зехтин и лимон чистят камъни в жлъчката

Не опитвайте тази рецепта, ако имате камъни в жлъчката! – предупреждават гастроентеролози. Независимо от „свидетелските показания“ на приложилите я, които твърдят, че за изходили зелени камъчета. Истината е, че обикновено това не са жлъчни камъни, а меки зеленикави конкременти, получени от взаимодействието на лимонената киселина и зехтина, премесени с жлъчния сок, обясняват специалистите.

Зехтинът провокира силни контракции в жлъчния мехур, а лимоновият сок разтваря мазнините, така че все пак може да се повлияе на холестероловите камъни и някои от тях да започнат да излизат през жлъчни канал. И тук идва опасността, защото каналът е тесен и камъни с малко по-голям размер могат да го запушат канала. Изключително неприятно и рисковано за живота и здравето, защото резултатът е жлъчна криза, развитие на жълтеница, отстраняване на жлъчката. Ако не се обърне навреме внимание, може да се стигне до сепсис и краят да бъде летален.

Червеното вино е полезно, независимо от количеството му

Ако сте надхвърлили 40-те или сте в климакс, пиенето на червено вино може да ви предпази от сърдечни заболявания благодарение на съдържащите се в него флавоноиди.

Тези антиоксиданти понижават „лошия“ холестерол в кръвта, чистят организма от свободните радикали и предпазват клетките от увреждане. В червеното вино се съдържа и съединението ресвератрол, което има противовъзпалително действие.

Според Световната здравна организация изпиването дневно на чаша червено вино (125 мл) намалява риска от сърдечни заболявания. Но редовното посягане към чашката и употребата на по-големи количества от препоръчителното увеличава риска от други здравни проблеми, като например чернодробно заболяване. Така че, наслаждавайте се, но умерено!

И не забравяйте нашия съвет към Вас - при здравословен проблем, винаги първо се обърнете към специалист, преди да започнете самолечение!, призовават от русенското болнично заведение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    Иви
    Най-накрая нещо разумно за тези митове. Пишат се толкова глупости.
  • 5
    4
    Франциск
    Когато здравната каса спре да ви плаща клиничните пътеки, тогава разбивайте митове. До тогава събирайте парички и бъдете здрави!
  • 1
    3
    Илия
    Полезно инфо. Ще дам и аз своя принос, който макар за пиенето, все пак се отнася и за здравето. Не е вярно, че като хапнеш предварително и после пиеш, не те хваща. Не е майтап, изстрадана истина е ;-)
  • 9
    2
    daskal
    До 1 - Да е "ниска", колко на е "ниска" тая заплата?... Официалната декларация на Кирил Панайотов за годишния му доход м.г. е зад над 1.5 млн. лв. Дали към това няма и още - кой да каже?
  • 21
    1
    Така ли?
    Ами те разбиват и мита за "най-ниската" заплата на директор на лечебно заведение и то много успешно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари