В Ценово трудно може да се остарее

0

Членовете на пенсионерския клуб „Млади сърца“ в Ценово успешно реализираха още една нова инициатива.

Заедно с кмета на общината д-р Петър Петров и с председателя на Общинския съвет Галина Георгиева те открито дискутираха най-наболелите проблеми на възрастните хора. Акцентът беше насочен за подобряване на условията на живот на старите и самотните жители в населените места на общината. Не по-маловажен се оказа въпросът, свързан с възможностите за разкриване на нови работни места за младите.

Ценово не прави изключение от останалите малки населени места в страната, в които преобладават възрастните хора. И проблемите както на по-старите, така и на по-младите, които все още не са напуснали родните си места, са идентични. Независимо от натрупания завиден трудов стаж, пенсиите на повечето от хората с побелели коси са малко-по-високи или почти колкото минималната и трудно се свързват двата края. Младите хора все по-трудно могат да си намерят работа, защото развитието на икономика в селата е почти непознато явление. Все по-рядко се виждат майки с бебешки колички, а детската глъч оглася улиците и площадките единствено по време на ваканциите. Погледът на всеки, който преминава през селата, по-често се натъква на необитаемите къщи и запуснатите дворове. Това е истината за живота извън големите градове, която членовете на клуб „Млади сърца“ се опитват да променят, колкото им стигат силите и възможностите. Дали ще успеят да се преборят в обозримото бъдеще е трудно да се отговори, но важното е, че имат желание да променят сегашното статукво към по-добро и родните села отново да се изпълнят с живот.

Идеите на пенсионерите ще бъдат обобщени и предоставени за разглеждане пред ръководството на общината и в Общинския съвет. Част от исканията на хората с побелели коси са съвсем обикновени и необходими в ежедневието, за които държавата досега или не се е сетила или се отнася към тях като мащеха. В общината не е осигурено денонощно медицинско обслужване. При спешен случай на линейките се налага да пътуват десетки километри от съседни общини, за да се осигури необходимата помощ. Независимо че на държавно ниво все по-често се говори за засилено полицейско присъствие и в малките населени места, за жителите от община Ценово това все още е само като добро пожелание. Бездомните кучета също представляват проблем за възрастните и самотните хора. Често псетата се събират в група по няколко и представляват истинска заплаха за живота на човек. И по този проблем обаче общинската администрация се оказва с вързани ръце, защото най-близкият приют за бездомни животни се намира на повече от 50 километра в областния център.

Пенсионерите в Ценово са категорични в отношението си към управляващите. „Преди изборите политиците и от ляво, и от дясно се надпреварваха да идват и да ни обещават. А сега след като седнаха в депутатските кресла какво  се случва? Депутатите отново ни забравиха като избиратели, пак ни оставиха на произвола на съдбата и сами да се борим с неволите си. Тази държава няма ли да прогледне най-накрая и да види, че не всичко се върти около жълтите павета в столицата и че не само София е България. Нека отново ни посетят и да ни погледнат в очите“, недоволстват хората от третата възраст.

„Ръководството на общината има многобройни идеи за развитието на населените места и превръщането им в добро място за живот“, подчерта в изказването си д-р Петър Петров. „Никой от присъстващите няма да отрече, че през последните години се загуби връзката между млади и стари, отношенията между хората все повече се комерсиализират. Ще посоча само, че за да се запазят детските градини в общината, дейността им се дофинансира с 85 000 лева от общинския бюджет като сумата всяка година нараства. Имам нужда от вашата подкрепа, за да се случват нещата към по-добро и в малката община Ценово. Моля ви да съхраните и предадете на по-младите поколения добродетелите и човечността, с които сте живели през годините“, изтъкна кметът.

В обозримото бъдеще единственият реален шанс за разкриване на нови работни места е предстоящото строителство на магистралата от Русе до Търново, на която трасето ще преминава през района на Ценово. Предвижда се бившият бригадирски лагер да се превърне в модерен амфитеатър със зона за отдих и спорт, ще се изгради басейн. Иначе ценовчани с гордост могат да се похвалят с модерен парк, с площадки за стрийт фитнес, с многобройни самодейни състави.

Пенсионерите от Ценово са убедени, че ако не са обединени и не си помагат, положението им няма да се промени. А възрастните хора не искат да бъдат забравени в родните си места. И това няма как да се случи, докато живеят и се реализират идеите на членовете на ценовския пенсионерския клуб „Млади сърца“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари