В старите български вестници са публикували реклами в стихотворна форма

0
Любопитна изложба в русенския исторически музей дава поглед към развитието на печатната реклама у нас в периода от началото да XX век до края на Втората световна война
Любопитна изложба в русенския исторически музей дава поглед към развитието на печатната реклама у нас в периода от началото да XX век до края на Втората световна война Снимка: Регионален исторически музей - Русе

Наивни текстове подканяли към използването на определен продукт

В старите български вестници отпреди век публикуването на реклама в стихотворна форма е било нещо обичайно. Наивните понякога текстове имали за цел да привлекат внимание към използването на определен продукт или да създадат някакъв полезен навик у хората, пише "Телеграф".

За изследователя няма нищо по-интересно от това да се рови из пожълтелите страници, където между репортажи и кратки дописки ще открие различни реклами, носещи информация за бита и интересите на хората от онази епоха. Една любопитна изложба, открита преди дни в Регионалния исторически музей в Русе, дава поглед към развитието на печатната реклама у нас в периода от началото да XX век до края на Втората световна война, без да се налага на човек да рови из старите вестници. Пътуващата експозиция „Рекламата е душата на търговията“ е дело на Държавен архив-София и ще остане в Русе до края на януари 2024 г.

Усмивки

Някои от текстовете наистина предизвикват усмивка, но навремето сигурно са изиграли своята роля. В табло, посветено на детето, се забелязва реклама в стихотворна форма: „Четчице любезна, /мила и добричка,/ моля заповядай/в моята устичка!/С водица чиста/в нея ти разбъркай/зъбките мъниста/здраво ги изтъркай!/Сутрин, обед, вечер, /не се ли измият/дяволчета черни/вътре ще се скрият! Ето: баба и дядо/колко са унили... /така им се пада/щом не са ги мили!“.

Друга реклама също в стихотворна форма пък подканя хората да участват в Държавната лотария: „Къщи. А над тях антени/в апарата устремени/и със тупкащи сърца/жени, старци и деца./На Държавната лотария/днес е вторият тираж./Не губете дух. Кураж!/И пред всички милиона/мярка се като мираж...“. Или пък: „На вашите добри деца/наред с червените яйца/наред със козунака сладък/храна и за душата/им дайте – „Чудния роман на Кум Лисан“.

Козметика

В експозицията прави впечатление, че някои продукти, които използваме днес, са се предлагали още в първата половина на ХХ век. Например за „кяфяво-обгоряна кожа“ се е препоръчвало използването на крем „Нивеа“. Аптека „Романов“ пък е предлагала крем и вода „Лилда“, за да няма широки пори, черни точки и петна на лицето.

Известната на всички ни книга на Дейл Карнеги „Как да печелим приятели и да влияем на хората“ се е рекламирала в български вестници. Цената ѝ е била 30 лева, а за тези, които поръчвали пет книги, се полагала 20 процента отстъпка. Друга реклама уведомява, че е излязла от печат книгата „Каква е жената? Ангел, сатана, звяр, змия“ и че изданието е интересно за мъже и жени.

Рекламите са подредени в 37 тематични табла и всеки може да открие областта, която го интересува – здраве, земеделие, театър, книги, спорт и др. Представени са около 900 реклами, като повечето са били публикувани в столични издания. Изложбата на Държавен архив-София зароди идеята да се направи експозиция с реклами само от стари русенски вестници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари