В село Нова Черна се готвят за Фестивала на мамалигата

0
На фестивала има и конкурс за автентично облекло, надпявания и надигравания на български и румънски художествени колективи
На фестивала има и конкурс за автентично облекло, надпявания и надигравания на български и румънски художествени колективи

В силистренското село Нова Черна се готвят за Фестивала на мамалигата, насрочен за 6 октомври и пазят рецепта за направянето й от 1750 година.

През тази година фестивалът се провежда за шести пореден път. Основен организатор е местното читалище "Васил Йорданов - 1942" с подкрепата на кметството на селото и Тутраканската община. 

На фестивала има и конкурс за автентично облекло, надпявания и надигравания на български и румънски художествени колективи. Целта му е да пази и популяризира народния фолклор чрез песен, танц, свирни, слово и храна, да осъществи приемственост между поколенията.

С фестивала се стимулира издирването, съхраняването и разпространението на автентични обичаи, песни, свирни, игри и рецепти, характерни за населените места от различните фолклорни области, насърчава се участието на творчески колективи и изпълнители на автентичен и обработен фолклор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари