В Сърбия планират режим на тока през зимата

0
Електроенергийната компания на страната категорично отрича това
Електроенергийната компания на страната категорично отрича това

Сърбия почти сигурно ще има режим на тока през зимата.

Въпреки че електроенергийната компания на Сърбия категорично отрича това, в. Danas разполага с данни, че се планират прекъсвания на тока.

"Към момента няма да има достатъчно ток и големият въпрос е дали ще може да се внесе необходимата електроенергия. Дори и да има излишъци на борсите за електроенергия, EPS /Националната електрическа компания на страната, бел. ред./няма пари и няма откъде да ги заеме", съобщи за в. Danas източник, близък до електроенергийната компания на Сърбия, пожелал анонимност. А причината, поради която компанията не може да изтегли кредит, е че "е напълно безсмислено EPS да тегли кредити, за да купува ток на цена от 750 евро и да го продава на 45 евро за мегаватчас", предава БГНЕС.

Експертите прогнозират, че тази зима на EPS ще липсват общо 2,2 милиона киловатчаса електроенергия. Според текущите цени на електроенергията на фондовите борси, това означава, че Elektroprivreda Srbije ще трябва да плати около 1,5 милиарда евро за липсващите количества през зимния сезон. А компанията не разполага с тези средства.

При такъв недостиг потребителите ще останат без ток за по-дълъг период от време.

Министърът на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович заяви, че няма планове за ограничаване на електроенергията за домакинствата, нито че правителството е взело решение да увеличи цената на електроенергията за икономиката и че планът на държавата е да осигури повече производство на електроенергия.

Министърът на финансите на Сърбия Синиша Мали, обаче, съобщи, че цената на електроенергията за икономиката ще се увеличи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    АААААААААААААААААА?????????
    В България скандалните про100$$ к!р0 и @сен ф@силеф са готови да обявят война на Русия!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари