Всеки втори дом в България се отоплява с ток

0
Как се отопляваме и колко ни струва това?
Как се отопляваме и колко ни струва това?

Как се отопляваме и колко ни струва това?

Отговор на тези въпроси потърси Ева Костова в „Числата на седмицата”. Всяко второ жилище у нас използва за целта ток. Получаващите минимална заплата работят 36 дни в годината, за да си платят годишната сметка за енергия. Но пък жилищата ни, оказва се, не са толкова стари, колкото си мислим, а новите са енергийно по-ефективни.

Живеем в 2 милиона и 600 хиляди жилища. Това е изчислило Националното преброяване отпреди две години, като 2 милиона от тях се намират в градовете, а 600 хиляди – в селата. Според статистиката най-разпространеният начин на отопление е чрез електроенергия. В малко над една трета от домовете, се използват дърва, а парното топли 13% от тях. Сред петте най-разпространени вида отопление, на последните две места са въглищата и пелетите, които се ползват в между 4 и 5% от българските домове. Важно е уточнението, че в някои от тях се прибягва до повече от един начина за отопление, докато обитателите на 10 хиляди жилища – предимно в градовете, са заявили, че не се отопляват по никакъв начин. Като вид отопление и в градските, и в селските жилища, първите две места заемат електричеството и дървата. Но ако в градските реда е този, в селските те разменят местата си. Там 4 от всеки 5 домакинства използва дърва. Що се отнася до слънчевата и енергията от възобновяеми източници, броя на жилищата, чиито обитатели са заявили, че използват такава, не достига и 1000, предава NOVA.

А как се топлят и останалите граждани на Европейския съюз?

Най-разпространен сред тях, е природният газ. На него разчитат в близо една трета от домовете. При този вид отопление се използват котли или топлофикационни мрежи. На електричество – под формата на климатици, радиатори, термопомпи, подово отопление и други, са заложили в близо 25% от жилищата. Със сходен процент, все повече стават и тези, които разчитат на възобновяеми източници. А поради големите количества отделян въглероден диоксид при изгаряне, все по-слаб пък е интересът към петролните продукти, използвани предимно за индивидуални котли или печки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари