В Русе само лекари от частната болница излязоха на протест

1
В Русе само лекари от частната болница излязоха на протест
Видео: БГНЕС

Русенските лекари също се присъединиха към протеста, организиран от Българския лекарски съюз във връзка с актуализацията на бюджета на НЗОК. В случая обаче навън излязоха само медиците и персоналът от частната болница "Медика", докато от Многопрофилната болница за активно лечение, която е с държавно участие засега се въздържаха, съобщава "БГНЕС".

Над 40 лекари и медицински персонал от "Медика" излязоха в 12 часа пред сградата на болницата, за да изразят своята тревога за състоянието на здравеопазването у нас. Упрвителят на "Медика" д-р Илиян Дамянов обясни, че плащанията за извършени дейности от Здравната каса към болницата се забавят все повече и закъснението е около 3 месеца. Това води до проблем с разплащането с доставчиците на лекарства и консумативи, което пък в един момент може да спре снабдяването.

"Обструкциите и най-вече финансовите проблеми, които се създават от Здравната каса и от правителството, водят до една невъзможност да продължаваме нормалното лечение на пациентите. Ние сме една нова болница, която много държи на качеството и на условията, които даваме на нашите пациенти. Такива неща, които се случваха преди години - да се носят медикаменти от къщи, да се носят чаршафи, храна, ние не можем да си позволим. Затова днес ние излизаме да покажем не само на хората, които лекуваме, но и на тези, които вземат решението, че трябва да се обърне внимание на това , което се случва, и да се вземат адекватни и точни мерки", заяви д-р Дамянов.

Сериозна е ситуацията и с т.нар. скъпоструващи консумативи, например стендовете, които се поставят от съдовите хирурзи. "Имаме пациенти, които изчакват няколко месеца вече за нужната операция, тъй като не е ясно заплатените от Здравната каса скъпоструващи консумативи кой ще ги заплати и колко струват", коментира д-р Дамянов.

Лекарите се тревожат, че може да се стигне и до затваряне на здравни заведения. "Най-неприятната страна на нещата, ако не се променят, ще бъде да спрем да работим. Разберете, ние има къде да отидем, за нас не е проблем да си намерим работа, но пациентите нямат къде да отидат. Затова сме тук, искаме да имаме добри условия да работим и да можем да помагаме на пациентите", каза още д-р Дамянов

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари