В Русе разхождат линейки за паднали на земята пияници

1
Когато екипът отива на място, се оказва, че „нуждаещият се“ вече си е тръгнал
Когато екипът отива на място, се оказва, че „нуждаещият се“ вече си е тръгнал Снимка: Кис 13 / архив

Когато екипът на Спешна помощ отива на място, се оказва, че „нуждаещият се“ вече си е тръгнал

Жена разкарва медиците на Спешна помощ заради паднала от балкона котка, мъж пък иска да му изчистят въшките, защото много го сърбяло.

Това са само част от фалшивите и парадоксални сигнали, които получават в Центъра за Спешна помощ в столицата. Екипи са били търсени за зъбобол, менструални болки, както и за неспадаща еякулация след прием на стимуланти. Това разказа пред „Монитор” говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска. Млад мъж пък се обадил на спешния телефон, защото сънувал кошмари.

За съжаление парадоксалните сигнали към Координационната централа на Спешна помощ са ежедневие, а не изключение. Казвам за съжаление, защото фокусът на дейността на спешните медици са човешкото здраве и живот – това е съпътствано от огромна отговорност, изключителен стрес, напрежение и много сериозна концентрация”, каза Катя Сунгарска. Медици са били викани още да вадят кърлежи, имали са и многобройни случаи на бременности, незнайни за жената.

„Може да звучи смешно, но не е. Имаше един случай, в който разстроена жена крещеше по телефона, не се разбираше какво казва. Колегите успяха да чуят само, че детето ѝ е паднало от 8-ия етаж. Разбирате какъв спешен сигнал е това и линейката тръгна веднага на адреса. Действаше се мигновено. На мястото се разбра, че детето на госпожата е нейната котка. Наистина има хора, които приемат домашните си любимци за деца. В това няма нищо лошо, но всичко това щеше да бъде смешно, ако не беше толкова опасно. Докато ни разкарват за неспешни състояния от мързел или безотговорност, някой някъде е в спешно състояние и няма свободен екип, който да се отзове, казва Катя Сунгарска.

Много често спешните екипи се сблъскват и с друг проблем - самотни възрастни хора викат линейки хем да им измерят кръвното, хем да им правят компания.

Тук на шега им викаме абонати. Имаме една жена, която много често ни се обажда и ни вика. Колегите разказват, че в момента, в който вратата на дома ѝ се отвори, тя ги посреща с широка усмивка и ги поканваВлизайте, влизайте, бухтички съм ви направила!

Колкото и да е странно, но е факт. За някои дори може да звучи смешно, но това може да коства живот или страдание”, разказа Катя Сунгарска.

Само преди няколко месеца пък в центъра е получен сигнал от мъж, който настоявал спешен екип да отиде и да му изчисти въшките, защото много го сърби. Административен работник пък поискал да бъде изпратена линейка на работното му място, защото има два кърлежа на задните си части. Друг пък се обадил за линейка да го закара до дома му, защото обувките му много го убиват и не може да се прибере.

Друг парадоксален случай е за получено обаждане от възрастна жена, която излъгала, че е с много високо кръвно и умира, а на място се оказало, че са ѝ паднали батериите на апарата за кръвно и е извикала спешен екип, за да ѝ провери показателите, за да е спокойна. На всичкото отгоре предположила, че в лекарската чанта сигурно има и инструменти и поискала екипът да ѝ обезвъздуши радиатора.

Така много самотни хора ни викат, за да им правим компания или да им доставим безплатни лекарства, като, разбира се, подават фалшиви симптоми по телефона. Всеки трябва да си даде сметка, че може да се превърне в своеобразен убиец, докато ангажира линейка, вместо да потърси личния си лекар”, коментира Сунгарска. Тя изтъкна, че медиците дават всичко от себе си, за да помогнат и когато получат сигнал за въшки, кърлеж или нощен кошмар е унижение, дори гавра.

В Русе разхождат напразно медици за паднали на улицата пияници

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

Линейки в Русе са се разхождали напразно по сигнали за паднали на улицата хора. Това каза за „Монитор“ директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Иванка Маринова.

Става въпрос за случаи, когато граждани виждат паднал човек, и ни звънят за помощ, тъй като смятат, че той има някакъв здравословен проблем. Когато екипът отива на място, се оказва, че „нуждаещият се“ вече си е тръгнал. Бил е пиян, посъвзел се е малко и е продължил по пътя си“, поясни д-р Маринова.

По думите ѝ тези случаи са не повече от два-три на месец, но все пак това е разход на финансов ресурс и загуба на време за екипите. Хубавото е, че няма злоумишлени фалшиви обаждания за катастрофи или други тежки инциденти.

Ние правим много добър медицински триаж и подробно разпитваме хората за оплакванията им. Така преценяваме степента на спешност – дали някой се е притеснил, като е вдигнал леко кръвното или наистина се нуждае от неотложна помощ. По този начин свеждаме до минимум напразните разхождания на екипите“, каза д-р Маринова.

По три фалшиви сигнала на ден във Варна, ползват спешните коли за безплатно такси

Добромир Радушев

Заради фалшиви сигнали средно по около три пъти на ден линейките във Варна и областта хвърчат напразно. Това сочи статистиката на ЦСМП от последните няколко години. Средно за месец лекарите се отзоват на близо 100 такива сигнали. В 35% от случаите пациентът не е намерен на посочения адрес или изобщо няма такъв, в 53 - болният отказва медицинска помощ, а при останалите се оказва, че няма нужда от спешна намеса на медиците.

Такива адреси ги квалифицираме като утежняващи финансовата ситуация на структурата ни", обяснява шефката на Бърза помощ д-р Мая Рашева.

Тя уточни, че често на тел. 112 звънят пациенти, които нямат лични лекари, или пък не желаят да чакат на опашки пред кабинетите.

Ако едно повикване средно годишно ни излиза между 80-90 лева, при неефективни повиквания загубите ни са за над 100 хиляди лева“, коментира тя.

Преди време линейките са били превърнати едва ли не в таксита от самотни старци, хора без осигуровки и пияници, които ги викаха вместо такси.

Злоупотребилите с алкохол, които не са с травми и не са за токсикологията, са поне по 2-3 на денонощие. При всички случаи лекарите са длъжни да прегледат алкохолни опиянения, защото често такива хора падат по улиците или лягат по пейките и тротоарите. В малките населени места пък често хора с направление за планова хоспитализация звънят на тел.112 и казват, че им е зле и искат линейка. Когато екипът отиде на място, човекът чака с куфар в ръка и казва в коя болница да го откарат. Освен на безплатен транспорт, често се разчита, че когато линейка доведе пациента в болница, той ще бъде приет веднага“, коментират още спешните медици във Варна. Има и случаи с пенсионери, които симулират припадък на улицата, за да ги откара линейка до дома им. Често самотни стари хора също търсят спешна помощ при най-дребния здравословен проблем, като обясняват, че просто няма кой да ги заведе на лекар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари