Спешните медици в Русе най-често се отзовават на катастрофи

0
Расте броят на пациентите, които са употребили голямо количество алкохол, заяви д-р Иванка Маринова
Расте броят на пациентите, които са употребили голямо количество алкохол, заяви д-р Иванка Маринова Снимка: БГНЕС

Повишен е и броят на пациентите, които са употребили голямо количество алкохол

Юли е един от най-натоварените месеци за спешните медици по цялото Черноморие, където има много туристи. В сезона на летните отпуски трафикът към морето е засилен, зачестяват и катастрофите. Какви са най-честите повиквания към центровете за спешна медицинска помощ в страната, провериха нашите репортери.

Двойно повече повиквания за спешните медици във Варна. През последното денонощие обажданията към центъра са 150. Половината от тях са за колабирали в топлото време възрастни хора, информира БНТ.

"Неспазване на препоръките, несъобразяване с горещините, излизане на горещи, открити места и по този начин колабират.", казва д-р Веселин Иванов от ЦСМП-Варна.

30 на сто от повикванията във Варна са за чуждестранни туристи.

"Злоупотреба с алкохол, с други вещества, това е основното при тях - млади хора, които идват на почивка тук.", допълва д-р Веселин Иванов лекар от ЦСМП Варна.

В Русе спешните екипи най-често се отзовават на сигнали за катастрофи. Над 200 души са пострадалите при 500 пътни инцидента в областта от началото на годината. Увеличава се и броят на загиналите на пътя.

"И е повишен броят на пациентите, които са употребили голямо количество алкохол.", отбелязва д-р Иванка Маринова, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Русе.

В Благоевградско най-многобройни са сигналите от Петрич и Сандански, където термометрите отчитат до 40 градуса.

"Най-вече оплакванията са свързани с една лека замаяност, едно сърцебиене. В жегите най-важно е да се хидратира, т.е. да приема количество вода.", казва д-р Христо Атанасов, ЦСМП-Благоевград.

Чести са и сигналите за колабирали хора, които в последствие се оказват положителни за коронавирус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари