В пет града ще се търсят работници през 2019 година

0
В Русе заетостта ще се увеличава с 8 %
В Русе заетостта ще се увеличава с 8 % Снимка: Ройтерс

През следващата година работодателите ще търсят нови служители във всички големи региони в страната, като основно те са съсредоточени в пет града.

Това показва изследване на заетостта на “Менпауър груп”, което обхваща данни от 620 работодатели в пет региона в България, пише 24 часа.

Най-много работници се очаква да се наемат в Пловдив, където нетната прогноза е заетостта да се увеличи с 12%, което е с 4 на сто повече в сравнение с края на тази година. Прогнозата за София се подобрява с 2% и достига до ръст от 9 на сто. Във Варна увеличението също е толкова. В Русе и Бургас заетостта ще се увеличава съответно с 8 и 7%.

Нивата се очаква да се увеличат във всички 10 индустрии. Най-добри са очакванията за сектори като финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги - ръст от 25%. В строителството се очаква да се наемат с 19% повече работници. 14% е очакваното повишение в търговията на едро и дребно и 10 на сто в земеделието, горското стопанство и в производството. Най-слаби са прогнозите при миньорити и в публичния сектор - ръст от само 2%.

Работодателите от средно големи компании имат най-силни намерения за наемане на нови служители.

Като цяло обаче българските работодатели намаляват плановете си за увеличение на работниците, като перспективите са най-слаби в сравнение с последните четири години. 11% от фирмите смятат да увеличат персонала си, 7% - да го намалят, а 78 на сто не очакват промяна. Коригирана спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта в страната е +8%.

Предпазливостта се обяснява с това, че в началото на годината компаниите изчакват да видят как ще се развият нещата, преди да вземат решения. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари