В международния ден на възрастните хора да ти е жал, че си български пенсионер

0
Скъпи възрастни хора в България, срам ме е, че трябва да живеете толкова зле в моята родина! А можеше да е различно....
Скъпи възрастни хора в България, срам ме е, че трябва да живеете толкова зле в моята родина! А можеше да е различно.... Снимка: БГНЕС / Архив

Днес е Международният ден на възрастните хора, повод за празник по целия свят. Не и у нас обаче, защото българите от третата възраст са за окайване

Цял живот те отдадоха здравето и силите си да работят за България, която накрая им се отплати с мизерни старини и тотален геноцид над тях. Възрастните хора у нас са най-ниските пенсии в Европа, нищо че имат трудов стаж от 30 - 40 години. Комунистите им обещаваха светли бъднини, но те дочакаха тъмни дни и нощи в модерна България. Голяма част от тях не знаят как и дали изобщо ще могат да се отопляват през настоящия зимен сезон, предвид главоломното покачване на цените в енергийния сектор. 

Пенсиите им едва стигат да си купят лекарствата, така необходими им за поддържането на минимален жизнен капацитет. Немалко от по-възрастното население у нас често спестява от храната, лишавайки се от закуска или вечеря. На всичкото отгоре в повечето домакинства те се оказват основните гледачи на малките деца във фамилията, защото младите са заминали да работят зад граница. Така българските баби и дядовци се оказват отново "на бойното поле" на живота, сражавайки се с бедността, със съвременните методи на възпитание на подрастващите и с навлизането на все по-нови технологии в ежедневието им. 

За отношението към тях в болничната система изобщо няма да говоря. Възрастните хора  у нас просто си умират защото нямат пари за специалист, адекватно лечение или постъпване в специализирано заведение. 

Смилете се над тези хора! Не ги подминавайте, помагайте им. Говорете с тях. Има какво да научим от бабите и дядовците. Често пъти съвет, получен навреме е по-ценен от всичко. 

Нашите пенсионери нямат възможност като европейските си събратя да се развличат по круизи, приятни екскурзии и ежедневни забавления по ресторанти. Те не се обличат по последния писък на модата и не карат спортни автомобили като английските си връстници. Нито си правят пластични операции, за да отложат старостта. 

Скъпи възрастни хора в България, срам ме е, че трябва да живеете толкова зле в моята родина! А можеше да е различно....

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари