Как да разпознаем недостига на витамини в тялото

0
Общо неразположение, летаргия, сънливост, повишена честота на настинки и промени в настроението са част от симптомите
Общо неразположение, летаргия, сънливост, повишена честота на настинки и промени в настроението са част от симптомите

Валеологът Лидия Синицина разказа как да разпознаем недостигa на витамини в тялото, преди да се появят първите симптоми на заболяването

Според нея има седем неочевидни признака за такова състояние, пише  zdrave.to

Специалистът отбеляза, че преди всичко познатите на повечето признаци говорят за хиповитаминоза: Общо неразположение, летаргия, сънливост, повишена честота на настинки и промени в настроението. Но тялото може да сигнализира за липса на основни вещества по необичаен начин.

Желанието за дъвчене на лед често е признак на дефицит на желязо. Липсата на този микроелемент допринася за изкривяването на вкусовите навици, в резултат на което има желание не само да се гризе лед, но и например да се дъвче вар, креда или сурови зърнени храни. Появява се честа кашлица, тъй като дефицитът на желязо причинява изсъхване на лигавиците. Подутите венци могат да говорят за липса на витамин D и намаляване на имунитета, обясни специалистът.

Освен това, една от най-честите причини за нарушения на съня е магнезиевият дефицит. "Липсата му се отразява зле на състоянието на нервната система и се проявява с тревожност, нервност и умора", каза Синицина.

Периодичното изтръпване на крайниците могат да показват няколко проблема в тялото наведнъж: липса на витамини като цяло, заболявания на сърдечно-съдовата система, гръбначния стълб, нарушения в нервната система. Косопадът често показва недостиг на витамини от група В. Сухите устни, пукнатини в ъглите на устата показват липса на витамини А, Е, В, цинк или желязо.

Лекарят посъветва, ако се открият тези симптоми, да се консултирате със специалист и да се подложите на допълнителни прегледи. За предотвратяване на хиповитаминоза тя препоръча да се обърне внимание на висококачественото хранене и биологично активните хранителни добавки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари