В капана на живота в държавата България

0
Покъртителната история на една жена с увреждания, която не получава помощи за инвалидност заради бездушието на системата у нас
Покъртителната история на една жена с увреждания, която не получава помощи за инвалидност заради бездушието на системата у нас Видео: БНТ

Жена с увреждания от Варна няма право на пенсия, не може и да работи заради състоянието си

Тя не получава обезщетения за инвалидност, а и не може да си намери работа, защото е на 61 години. Кета Петрова живее без никакви доходи, не е в състояние да си купува и животоспасяващите лекарства, разкрива БНТ.

Преди години Кета Петрова получава инсулт, движи се трудно, чува тежко, засегнато е и зрението й. Тогава при явяване пред ТЕЛК медиците преценяват, че е с 80 % инвалидност, но през годините процентът пада до 30. Така Кета Петрова е лишена от инвалидна пенсия, няма и работа.

Искам да работя, но какво? Надомна работа ли? Как ще я взема? Ползвам колата на инвалидите, когато трябва да ходя по инстанции и доктори, казва жената.

Доскоро Кета Петрова разчита на доходите на възрастните си родители, но след тяхната смърт финансовото й положение рязко се влошава.

Как издържам всеки месец? Имам леля на 82 години, която ми подхвърля помощта си от 50 лева, благодарение на съседите съм борчлийка на три семейства тука, споделя жената.

По предписание на лекари Кета Петрова трябва да пие лекарства, но успява да вземе само половината. С част от сумата, когато може, й помага възрастен съсед.

Да ми дадат, не искам много. Да ми дадат минималното, за да мога да си посрещам нуждите. Долу-горе да си купувам храна, да си върна борча, да мога да си купувам животоспасяващите лекарства за инсулта, защото трябва да ги пия до гроб, казва Кета.

Заради недостатъчния си стаж Кета Петрова ще трябва да чака до 67-годишна възраст, за да получи социална пенсия. В момента тя е едва на 61 години.

На практика жената е в капан – за да се възползва от помощните мерки на Бюрото по труда трябва да има инвалидност над 50%.

"Не може да започне и работа, защото възможностите не са много заради пандемията. А и едва ли има работодател, който ще наеме 61-годишна трудноподвижна жена с много заболявания", казва Кета Петрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари