Уволниха столична съдийка, забавила стотици дела

0
Срещу Йорданка Ваклева имаше три предложения за налагане на наказание
Срещу Йорданка Ваклева имаше три предложения за налагане на наказание Снимка: БГНЕС

Йорданка Ваклева от Софийския районен съд (СРС) беше уволнена заради драстично забавяне на дела.

Решението на Съдийската колегия беше взето единодушно днес, съобщи lex.bg.

Срещу нея имаше три предложения за налагане на наказание. Две са от 2017 г. и са на Инспектората към Висшия съдебен съвет и на бившия шеф на Софийския градски съд Калоян Топалов, който поиска нейното уволнение. Те дойдоха само два месеца, след като СК на ВСС я беше наказала с намаляване на заплатата с 20% за една година. Третото предложение е от 2018 г. от председателя на Софийския районен съд Александър Ангелов.

В предложението си Топалов беше посочил, че към януари 2017 г. Ваклева е имала над 240 дела с просрочени решения, като по някои от тях забавянето достига 5 години. Извършената от ИВСС проверка по срочната книга на съдия Ваклева установи и несъответствие в датите на съдебните актове, което предизвикало съмнение за антидатиране при обявяването им. Като в предложението си ИВСС подчерта, че така се създават и неясноти за действителната дата на съдебния акт и за сроковете за оспорването му. Тогава дори се появи информация, че има и подадено заявление в Европейския съд по правата на човека в Страсбург във връзка със забавено дело на доклад на съдия Ваклева.

Днес стана ясно, че по отношение на една част от делата дисциплинарното производство срещу Ваклева се прекратява, но за другата колегията взе решение за нейното уволнение, заради системно неспазване на сроковете и действия и бездействия, които неоправдано забавят производството по делата.

Ваклева има 14 дни, за да реши дали да обжалва решението на Съдийската колегия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари