Уволниха полицая, който изкара кирливите ризи на Пешко Караджов

0
Цветан Благоев е освободен на 2 август със заповед на директора на Областната дирекция на МВР
Цветан Благоев е освободен на 2 август със заповед на директора на Областната дирекция на МВР

Полицаят, който оповести видеозаписа с шефа на охраната в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов, е уволнен.

Цветан Благоев е освободен на 2 август със заповед на директора на Областната дирекция на МВР във Враца Димитър Газибарски, научихме от OFFNews.

Основанието за уволнението е дисциплинарна проверка за оказан от Благоев "тормоз и унизително отношение" към неговия колега Тихомир Тодоров, както и негови публикации във Фейсбук, които са възприети от дисциплинарната комисия като заплахи. Малко след образуване на проверката на полицай Благоев е отнет и допускът му до класифицирана информация, който е задължителен за служителите, работещи на територията на АЕЦ. Самият Благоев е отстранен временно, докато тече проверката срещу него.

Любопитното в случая е, че въпросната дисицплинарка е образувана, малко след като група полицаи решава да извади наяве случващото се в АЕЦ-а и по-конкретно поведението на Караджов от февруари 2017 г., който, видимо от публикувания видеозапис, има самочувствието на кадровик в ОДМВР-Враца. Проверката срещу Благоев е само част от проведения системен натиск върху служители от полицията в Козлодуй.

Първата жертва е началникът на Районното управление в АЕЦ-а Аспарух Максимов, който отказва да покрие случая с шефа на охраната в АЕЦ-а и изпраща преписка в прокуратурата. Малко по-късно той е свален от началническия си пост, а към момента вече е само редови полицай. В негова подкрепа е организирана подписка. След като събират над 200 подписка, документът е откраднат, а полицай Цветан Благоев е обвинен в това, че е оказвал натиск върху свой колега, когото подозирал в кражбата на подписката. Така започва и дисциплинарното производство срещу него. 

Отделно от това други 16 служители, които също участвали в подписката, са били заплашени с дисциплинарна проверка. 

Междувременно в хода на проверката срещу Цветан Благоев основанията са образуването ѝ са променени. Любопитното е, че от кадровото досие на полицая са изровени случаи "преди около 6 месеца от датата 21.07.2017 г." - това е само ден, след като е публикувана първата статия от разследванията на медията по случая.

В крайна сметка уволнението е наложено, защото е установено, че Благоев е уронил престижа на службата в МВР.

Друг любопитен детайл е, че само ден, след като е освободен от поста си, със свое решение Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е взела решение да възстанови допуска до класифицирана информация на Благоев, който преди това му е бил отнет от директора на ОДМВР-Враца. 

В същото време прокуратурата възобнови проверката по случая от февруари 2016 г., при който Караджов заплаши с уволнение полицай. Както стана ясно шефът на физическата охрана в АЕЦ Козлодуй е придобил солидна увереност за това, че може да кадрува в МВР. Причина за това е, че АЕЦ-ът се явява втори работодател на служителите на ОДМВР-Враца. По закон МВР има задължението да охранява територията на централата, но в същото време от Караджов зависи до голяма степен разпределението на средствата по договора и изплащането на допълнителни възнаграждения на полицаите, заети с охраната на АЕЦ-а. Така в ръцете на Пешко Караджов е съсредоточен ресурс от близо 50 млн. лв. - парите, които централата трябва да изплати на МВР за охраната. 

От разпространения запис, който е причина прокуратурата отново да подхване случая, стана ясно също, че Караджов е в близки отношения с началника на ОДМВР. Не на последно място увереност на Караджов за специалното му позициониране в общността, ангажирана с АЕЦ Козлодуй, вероятно му дава и фактът, че е кум на сестрата на депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова. 

След скандала Караджов беше отстранен от поста си, но е видно, че заканите му не са напразни и влиянието му в МВР не е формално.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари