Управителят на "Холлеман": Сблъскваме се с все по-нарастващи размери и тегла на товарите

3
Става все по-сложно, заяви Младен Ганчев
Става все по-сложно, заяви Младен Ганчев Видео: Русе Медиа

Проблемите от ковид вълната, ограниченията за преминаване на граници и изолация на шофьори, нарушените вериги на доставки белязаха изминалата 2021 г., отчита превозвачът на тежки и извънгабаритни транспорти „Холлеман България“.

„В същото време селското стопанство и земеделието имаха една много добра година, с добри реколти, с добри цени, което породи голямо търсене на селскостопанска техника от страна на фермерите. Комбинацията от засилено търсене и намалени производствени възможности поради липса на части доведе до едно много голямо изпразване на складовете на големите дилъри. Основните стоки, които се возеха, са строителна, земеделска техника, инвестиционно оборудване“, коментира управителят на „Холлеман България“ Младен Ганчев, предава Русе Медиа.

Сериозен проблем обаче е големият недостиг на чипове, който е довел до липса на производство на голяма част от машините и съоръженията, които са традиционни стоки за транспортния бранш. Тази тенденция за съжаление продължава и през новата година.

Получихме информация от нашите партньори от „Волво“, че преустановяват поръчките за цялата 2022 г. Т.е. в момента трябва да се поръчва и планира за 2023 г., а ние сме едва в началото на годината. Не само като при леките автомобили, където доставка на един нов автомобил се очаква след 6-7 месеца. При влекачите вече говорим за доставка от минимум една година. Така че инвестирането в техника се превръща във все по-голям проблем. Предстоят трудни месеци за всеки, който иска да закупи някакво ново оборудване“, казва Ганчев.

Фирмата се занимава с класически потоци – транспорт от България към Западна Европа и от Източна към Западна Европа. В бранша продължава тенденцията вносът да надвишава значително износа, тъй като България произвежда по-малко от това, което внася.

Бяхме принудени или да пътуваме празни в посока Западна Европа, или да търсим решения от Румъния и Гърция.

Сблъскваме се и с все по-нарастващи размери и тегла на друг традиционен наш товаропоток – вятърните генератори. В момента возим извън България и там процесът на нарастване на габаритите е много ускорен, което ни изправя пред две предизвикателства – да отговорим с необходимата техника, тъй като иновациите изпреварват сроковете за закупуване, и технически като транспорт става все по-сложно и от гледна точка на инфраструктурата, и от гледна точка на уменията на шофьорите и целия екип, който се занимава с такива проекти“, казва Младен Ганчев.

Някои транспорти изискват сложна организация и съгласуване и разрешителни с други държави, координиране на претоварване, избиране на мултимодален транспорт така, че да може да се осъществи и сметката на клиента да излезе ценово.

Холлеман България“ е член на няколко международни професионални съюза, благодарение на които има партньорска мрежа в целия свят. Това позволява да извършва транспорт на извънгабаритни тежки колети не само в България и ЕС, но и в Щатите, Австралия, Турция , Южна Америка.

За фирмата най-важни са хората, които работят в нея, и за щастие там няма текучество. Инвестиции се правят постоянно и в техниката, тъй като трябва да се съобразяват с новите тенденции.

Много бързо се променят нещата в бранша ни. Навлизат нови технология в направата на влекачи и ремаркета, както и самата стока се променя. Машините, които возим, стават по-големи, по-сложни, изискват нов вид ремаркета. Това е непрекъснат процес, иначе изоставаш фатално.

Предвид спецификата на бизнеса ни и утвърждаването на Русе като логистичен център за складиране на земеделска техника, бяхме принудени в годините да започнем една програма за изграждане на собствени складове. Тя продължи и през 2021 г., успяхме да изградим и третия ни склад, който беше предвиден. Успявахме да инвестираме и в техника, и в наша собствена инфраструктура, и в хора“, каза още управителят на „Холлеман България“ Младен Ганчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Русенец
    От както бесепето взе властта в Русе, града замря
  • 2
    1
    Бай Иван
    Какви чипове бе лопати трябват да се копа. Затова сме бедни щото не копаме. Копай цяла година за почивка на бахамите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари