Мениджърът на "Холлеман България": По граничните ни пунктове с Румъния е трагедия

3
Като цяло проблем е затруднената комуникация с АПИ, заяви Младен Ганчев
Като цяло проблем е затруднената комуникация с АПИ, заяви Младен Ганчев Видео: Русе Медиа

Ситуацията по граничните пунктове на България с Румъния е трагедия.

Така описват проблемите си представители на Националното сдружение за превоз на извънгабаритни товари. Въпросът е поставян многократно пред държавните институции, но до момента без резултат.

Основните проблеми са първо огромното време, необходимо да преминем различните ГКПП-та. Изградена е инфраструктура, без въобще държавата да има някаква комуникация с бранша, да има консултации, да обясним нашата гледна точка и какво би било практично. Като цяло проблем е затруднената комуникация с Агенция „Пътна инфраструктура“, с които от дълги години сдружението за извънгарабитни товари се опитва да влезе в по-сериозна комуникация, да поговорим за една безумно остаряла Наредба№11, която регламентира извънгарабитните транспорти в България.

Но там хората се сменят, почваме отново разговори, стигаме до едно ниво, тогава пак се сменят хората и пак започваме и така вече няколко години наред“, казва мениджърът на „Холлеман България“ Младен Ганчев, който е председател на Националното сдружение за превоз на извънгабаритни товари, предава Русе Медиа.

Проблемите са сериозни, тъй като товарите се увеличават. И вместо да се улеснява преминаването на големия поток от стоки, което е от полза за бизнеса, той е затруднен от липсата на добра организация за движение през границата.

Фирмата ни е специализирана в извънгабаритен транспорт за всякакъв вид стоки с наши собствени камиони, по река Дунав, другите водни пътища в Европа, по море. Част сме от международна група, която от над 20 години се занимава с подобен род дейност. Тази година забелязваме значително нарастване на броя на товарите, като основен дял заемат земеделските машини, инвестиционно оборудване, по-малък е броят на строителните машини. Но тенденцията е отчетливо към нарастване на броя на превозваните товари както по суша, така и по Дунава.

Предимно идват към България, за съжаление производството в България не е ориентирано към подобни тежки машини и съоръжения. Не че няма, но има дисбаланс между вноса и износа на извънгабаритни стоки и вносът значително превишава износа. Няма предизвикателство, което да не можем да посрещнем, с изключение на обичайните затруднения, които са познати на всички международни превозвачи, включително в Русе – проблемите с преминаването на Дунав мост 1 и 2“, казва бизнесменът.

Успешният бизнес дава възможност и за подпомагане на социално значими каузи в Русе. „През годините се опитахме да създадем нагласа в наши партньори и клиенти в Румъния, че Русе е много подходящо място за цялостна логистика на техните стоки. Така че успяхме да създадем голяма складова база, където не само съхраняваме техниката, но и извършваме сервизни дейности. Благодарение на доброто развитие на тази наша дейност, успяваме да заделяме пари да подкрепяме баскетбола и стрелбата с лък в Русе, някои други проекти, свързани със здравеопазването. Това е част от ангажимента ни да сме социално отговорни към нашия град“, казва Младен Ганчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари