Университетът по архитектура е пред фалит?

0
Има опасност от обявяване на нулева година и прехвърляне на обучаващите се в Техническия университет в София
Има опасност от обявяване на нулева година и прехвърляне на обучаващите се в Техническия университет в София

Бъдещите архитекти и инженери са сериозно притеснени от слухове, че една от най-престижните институции за висше образование - Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), е пред фалит и няма да завършат в същото учебно заведение.

Те цитират твърдения на преподаватели, които споделили, че УАСГ има сериозни финансови проблеми и разполага само с 5 лв. в сметката, а самите те получават по 30% от заплатите си.

Допълнително активно се разпространява и информация, че има опасност от обявяване на нулева година и прехвърляне на обучаващите се в Техническия университет в София, съобщава "168" часа.

"Ситуацията е силно преувеличена. Наистина имаме известни финансови затруднения подобно на много други университети у нас. Но нека да е ясно обаче, че към фалит няма да вървим", коментира пред изданието ректорът проф. д-р инж. Иван Марков.

"Самият аз знам, че има колеги, които разпространяват подобни - няма да ги нарека слухове, а мнения. Те не са съвсем коректни и не отговарят на истината. Не можем да се борим с такива приказки и да ги спрем, защото нямаме подобни правомощия, а и не това е нашата работа", призна проф. Марков.

"Налице са трудности, но това не дава основания да отчайваме студентите Действаме по план и полагаме усилия за стабилизация, защото, макар да има университети, които излязоха от ритъм, засега ние не сме го направили", категоричен е ректорът.

По неговите думи проблемите на УАСГ се дължат на поредица от фактори, като главният се крие в противоречивата привлекателност и значителна трудност на инженерните професии, която задава един дефицит на студенти.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари