Умуват дали да включат антигенните тестове в статистиката за Ковид

0
Чакаме становището на експертите, заяви здравният министър
Чакаме становището на експертите, заяви здравният министър

Чакаме становището на експертите

Антигенните тестове вероятно ще бъдат приравнени с PCR тестовете и ще станат част от ежедневната национална статистика, стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов днес.

Работим по въпроса с антигените тестове. Надделяват позициите в посока на приравняването им с PCR тестовете. Очаквам другата седмица най-късно експертите да ми дадат становище. На европейско ниво няма становище за приравняване на антигенните тестове с PCR. Има становище само, че в големи колективи могат да се използват за скрининг и да се потвърждават с PCR тест”, каза министър Ангелов по време на получаването на договора за 20 нови оборудвани линейки за Центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище.

Ще издам заповедта за отваряне на детските градини от 14 декември до края на тази седмица, каза още проф. Ангелов.  „Днес също имаме данни, които ни навеждат в тази посока, че би могло да се случи. Ако продължат така тенденциите до края на седмицата, те от понеделник ще отворят“, добави той. 

По думите му ако в четвъртък вечерта данните показват ясна и отчетлива тенденция, в петък ще има заповед само за яслите и детските градини, но без училищата.

Във връзка с отхлабването на мерките след 21 декември, здравният министър обясни, че се следят над 17 са показатели. "Много е важно какъв ще е процентът на позитивните тестове, какво ще е числото на лекуващите се в отделенията, важно е как върви броят на починалите.“, обясни проф. Ангелов.

Наблюдава се известна тенденция на намаляване броя на заболелите и натиска върху лечебните заведения. 

40% е броят на позитивните тестове от изследвалите се. За да говорим за 40% заболяемост значи, че цялото българско общество 40% от него са болни, което е невярно. 40% е броят на тестовете, които са положителни, тоест хората, които са си направили тестовете, голяма част от тях са хора с оплаквания, подчерта министърът.

Ваксините ще бъдат у нас, когато имаме съобщение на Европейската агенция по лекарствата и разрешение от ЕК, очаквам ги не по-рано от началото на следващата година, повтори отново министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари