Кои системи за безопасност в колата не работят в лошо време

2
Автоматичната (аварийна) спирачна система по време на дъжд или сняг намалява ефективността си
Автоматичната (аварийна) спирачна система по време на дъжд или сняг намалява ефективността си

Автоматичната (аварийна) спирачна система по време на дъжд или сняг намалява ефективността си

Съвременните автомобили са оборудвани с голям брой електронни системи, които контролират приближаването към препятствия и към други превозни средства, разчитат пътните знаци и коригират траекторията на движение. Шофьорите на такива автомобили често се отпускат, тъй като свикват с факта, че технологията поема част от задачите по време на шофиране.

Въпреки това, когато вали сняг или дъжд, част от електрониката в колата спира да работи, което принуждава шофьорите да не разчитат на подобни технологии. Автомобилните експерти от NJcar посочиха кои системи за сигурност в колата може да не работят правилно при лошо време, цитира Actualno.com.

Например, автоматичната (аварийна) спирачна система при слънчево време функционира безпроблемно, а по време на дъжд или сняг ефективността на този асистент е значително намалена. Същото се случва и при лошо време със системата за поддържане на лентата. Камерите по време на дъжд просто спират да „виждат“ маркировката на пътя.

Проблемът е, че тези електронни системи разчитат на данни от сензори, радари и камери. Някои превозни средства са оборудвани с лазерни скенери за измерване на разстоянието. Всички тези устройства обаче са силно зависими от времето.

Работата на адаптивния круиз-контрол също е много зависима от сняг или дъжд, тъй като радиосигналите се отразяват не само от реални препятствия, но и от водни капки и снежинки. Новите и много модерни полуавтономни системи за управление също започват да работят неправилно, бъркайки мъглата или светлинния отблясък за препятствия.

Затова и експертите са категорични, че ако шофьорите разчитат на технологията при тези метеорологични условия, могат да се случат инциденти. Особено в периоди от годината, когато времето се променя много бързо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари