Умъртвяването на прасетата в Караманово приключи

0

През изминалата седмица не са регистрирани нови огнища на африканска чума по свинете в област Русе.

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов заедно с директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с усложнената обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона.

По време на заседанието беше посочено, че към днешна дата в областта не са констатирани нови огнища или случай на заболяването.

От вчера в 4 общини в региона, а именно в Борово, Бяла, Две могили и Сливо поле, е започнало изплащането на обезщетения за подпомагане на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция след извършване на доброволно клане на прасета за угояване за лични нужди. В останалите 4 общини очакванията са плащанията да се извършат до края на седмицата. През вчерашния ден общо петима души не са си потърсили финансовата компенсация, като затова се предприемат необходимите мерки за откриване на съответните стопани.

Що се отнася до процеса по евтаназиране на животните, то умъртвяването на прасетата от свинекомплекса в Караманово вече е приключило, а в Голямо Враново това се очаква да се случи до следващата седмица. Към момента там броят на все още неумъртвените прасета е приблизително 9700.

Особено внимание беше обърнато и върху това, че в края на септември и началото на октомври предстои одит от представители на Европейската комисия, които ще инспектират ефективността на мерките, предприети от българската държава в борбата със заболяването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Момченце слушайки опера се обръща към майка си:
- Ако викаме така, нас в детската градина ни наказват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари