Огнище на Африканска чума в село Тръстеник

1
17 000 прасета все още не са умъртвени в Голямо Враново
17 000 прасета все още не са умъртвени в Голямо Враново

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов заедно с директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с усложнената обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона.

По време на заседанието беше посочено, че днес е констатирано още едно ново огнище на заболяването при диво прасе в землището на село Тръстеник, община Иваново, с което общият брой на случаите на африканска чума по дивите свине в региона става девет.

Що се касае до заразените индустриални свинеферми в областта, то техният брой е общо четири, а именно тези в Николово, Бръшлен, Голямо Враново и Караманово.

Все още не е приключило умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Голямо Враново, поради запитване от страна на собствениците към Министерството на земеделието, храните и горите за евентуална възможност за запазване на част от отглежданите животни.

Евтаназирането на животните от комплекса в Караманово също не е завършило, като очакванията са това да се случи до края на тази седмица.

Предвижда се следващото заседание на епизоотичната комисия да бъде идния вторник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари