Украйна вече е без достъп до Азовско море

2
Това съобщиха от украинското министерство на отбраната
Това съобщиха от украинското министерство на отбраната Снимка: Getty Images

Затяга се обръчът около важното пристанище Мариупол.

Украинските въоръжени сили са изгубили достъп до Азовско море, съобщи министерството на отбраната, предава БНТ. Смята се, че 80 процента от жилищата в Мариупол са пострадали от руските удари, а около 1000 души е възможно да са все още затрупани под разрушения театър. Някои жители на обсадения град бягат пеша. На този фон, президентът Зеленски заяви, че е дошло време за разговори с Москва.

Володимир Зеленски призова за всеобхватни мирни разговори с Москва, в противен случай Русия ще се нуждае от поколения, за да се възстанови от загубите от войната. Президентът заяви, че Украйна винаги е предлагала решения за мир и е искала смислени и честни преговори за сигурността, без отлагане.

"Искам всеки да ме чуе, особено Москва. Време е за среща. Време е да говорим. Време е да възстановим териториалната цялост и справедливостта за Украйна. Иначе, загубите за Русия ще бъдат толкова големи, че ще са необходими няколко поколения, за да се възстанови". - заяви Володимир Зеленски.

Киев и Москва водят разговори от седмици, без признаци за пробив. Според украинския президент руските сили умишлено блокират хуманитарните доставки за градовете, подложени на атаки.

"Това е военно престъпление. Те ще отговарят за него 100 процента. Всеки, който издава подобни заповеди и всеки руски войник, който ги изпълнява, ще бъде разкрит и ще получи еднопосочен билет за Хага". - изтъкна президентът на Украйна.

Зеленски заяви още, че няма информация колко души са загинали след бомбардировката срещу театъра в Мариупол, където стотици хора бяха потърсили убежище. До момента са спасени около 130 души. Повече от 9 хиляди са евакуирани от пристанищния град и общо 180 хиляди през хуманитарните коридори в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Никола
    Имаше да мислиш още преди 8 години ,да си мислил. Сега не се прави на отворко и да философстваш! Преговори може да има когато се разкараш или те разкарат от власта! Нахален пудел на Хамерика!
  • 1
    1
    👍
    👍 👍 👍
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари