Учители ще борят ксенофобските нагласи в училище с театър

1
Чрез въвличането на учениците в интерактивни и провокиращи театрални форми в класните стаи ще се работи за преодоляване на ксенофобските нагласи
Чрез въвличането на учениците в интерактивни и провокиращи театрални форми в класните стаи ще се работи за преодоляване на ксенофобските нагласи Снимка: Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе

Чрез въвличането на учениците в интерактивни и провокиращи театрални форми в класните стаи ще се работи за преодоляване на ксенофобските нагласи

Учители от шест русенски средни училища се включиха в пилотното представяне на проекта Saynophobia на сдружение „Стенд Арт“ в партньорство с Драматичен театър „Сава Огнянов“.

В Малката зала на театъра учителите се запознаха с методологията за форум-театър* с импровизационни принципи, насочена към решаване на социални проблеми в училище. Водещ на обучението беше режисьорът в ДТ „Сава Огнянов“ и член на „Стенд АртИвайло Ненов, един от основоположниците на импровизационния театър в Русе. Активно участие, рамо до рамо с учителите, взеха и членове на русенската импро трупа „ВиЖна“.

Целта на проекта е чрез въвличането на ученици в интерактивни и провокиращи театрални форми в класните стаи, да съдейства за преодоляване на ксенофобските нагласи, осмисляне и приемане на различието.

Освен, че демонстрираха завидни актьорски и импровизаторски умения, учителите от АЕГ “Гео Милев”, ПГРКК, СУПНЕ “Фридрих Шилер”, СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, СОУ “Васил Левски” и НУИ “Проф. Веселин Стоянов” видяха нагледно, че работата с иновативни практики и провокиращи театрални форми носи огромни ползи и в училище.

*Форум-театър: Наричан още „театър на потиснатите“ е метод, при който конкретен сценарий, представящ наболял социален проблем или конфликт, се разиграва пред публика. Зрители приемат ролята на активни наблюдатели, които могат да се намесят във всеки един момент, за да променят хода на действието към по-благоприятен финал. Публиката е пълноправен участник в „спектакъла“, като по този начин се стимулира съвместното търсене на решения на социалните конфликти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Пърпъл рейн
    Не се казва точно срещу кое ксенофобско се борят? Какво не приемат хората, или по-скоро децата ? Украинци ли, евреи ли, обратни ли ? Какво ходите по училищата да обърквате още повече децата, те са достатъчно объркани, че и вие още повече да им помагате в тази посока. Кои са тези "различните", които искате да интегрираме ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари