Учени откриха ново състояние на водата при нагряване

0
В много отношения познатата ни вода е необичайна, както никоя друга субстанция на планетата
В много отношения познатата ни вода е необичайна, както никоя друга субстанция на планетата Снимка: Shutterstock

Изследователи са направили проучване на физичните свойства на водата и са установили, че когато се нагрее между 40 и 60 градуса по Целзий, достига "температура кросоувър" и започва превключване между две различни състояния на течност, съобщава ScienceAlert, цитиран от "24 часа".

Международен екип, ръководен от физика Лаура Маестро от Университета в Оксфорд във Великобритания проследява редица специфични свойства на водата - наблюдават неща като топлопроводимост, коефициент на пречупване, проводимост, напрежение и диелектрична константа (колко добре електрическото поле може да се разпространи чрез вещество и как то реагира на колебанията в температурната амплитуда между 0 и 100 градуса по Целзий).

Заради слабите молекулни връзки във водата се формира точка на топене и структурата й наподобява молекулярен миш-маш.

Водата е едно от най-важните съединения на Земята и съставя почти 60% от човешкото тяло, но сега тя може да ни изненада с нещо, което не сме си представяли, че може.

Толкова сме свикнали да я използваме, че е трудно да си я представим в други състояния освен основните: твърдо, течно, газообразно.

Но в много отношения познатата ни вода е необичайна, както никоя друга субстанция на планетата.

Като изключим тази на Меркурий, водата има най-високото налягане от всички течности. Също така е единствената от познатите досега субстанции, чието твърдо състояние може да се стеснява в течно състояние и да се разширява когато замръзва.

Точката й на кипене също е много странна. Докато точката на кипене на други хибриди, например водород телурид и сероводород спада с намаляването на размера на молекулите, водата има изненадващо висока точка на кипене за толкова малко молекулно тегло.

“Никой не разбира истински водата“, посочва Филип Бол пред Nature.

“Смущаващо е да го призная, но това, което обхваща 2/3 от планетата ни, е все още загадка. За съжаление колкото повече се вглеждаме, толкова и проблеми намираме - новите техники за дълбоко сондиране в молекулярната структура на водата в течно състояние е един своеобразен пъзел.“

Докато резултатите от това изследване се повторят от независим екип, е рано да се пренаписват учебниците по физика. Новите открития за състоянията на водата ще са от голяма полза за нано и биологичните системи.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари